John Guerry, Nokia: Angajam saptamanal intre 15 si 100 de oameni

Managerul general al fabricii Nokia de la Jucu, John Guerry, sustine ca producatorul finlandez de telefoane mobile intentioneaza sa largeasca gama de aparate realizate la Cluj, dar ca, deocamdata, angajatii nu sunt suficient de pregatiti pentru a face telefoane din ultima generatie. "In Romania facem mai multe traininguri decat intr-o fabrica din Finlanda, dar oamenii de aici sunt mai entuziasti. Telefoanele din seria N sunt dificil de construit, iar noi construim telefoane numai de 6 luni. La finalizarea investitiei din Romania, Nokia va avea un portofoliu larg de telefoane fabricate la unitatea din Jucu", a declarat pentru ZF Transilvania directorul fabricii Nokia Romania.

Concernul finlandez a demarat productia la fabrica de la Jucu in februarie, primul model realizat fiind Nokia 1200. Dupa trei luni de la inceperea procesului de asamblare a telefoanelor la Cluj, Nokia a anuntat ca in Romania au fost produse un milion de aparate. Reprezentantii Nokia afirma ca, in momentul de fata, la fabrica din Jucu sunt aproximativ 10 straini care fac traininguri cu angajatii, insa, conform oficialilor grupului, angajatii romani nu sunt pregatiti sa produca telefoane performante, cum sunt cele din seria N.

"Avem acum 1.200 de angajati, insa angajam de la 15 la 100 de persoane pe saptamana pentru a ajunge la efectivul de 3.500 de oameni la sfarsitul procesului de constructie a fabricii", a declarat John Guerry.
Numarul angajatilor aproape s-a triplat in cinci luni, in conditiile in care fabrica a inceput productia cu 500 de angajati. Directorul fabricii a afirmat ca, in momentul de fata, fabrica de la Jucu este "baby plant" (o fabrica imatura - n.r.), dar ca, pana la sfarsitul anului, aceasta va deveni o facilitate operationala complet dotata, astfel incat sa se ridice la standardele retelei de fabrici ale Nokia.

"Motivul pentru care am ales Romania si implicit judetul Cluj nu au fost investitiile precedente din zona (Emerson - n.r.), ci conditiile favorabile oferite de autoritati. Daca vor veni alti investitori in zona, nu vor face alegerea pentru ca Nokia are o fabrica aici, ci datorita conditiilor oferite", a sustinut Guerry. Directorul fabricii de la Jucu afirma ca strategiile de management dau rezultate foarte bune in Romania si ca Nokia le ofera angajatilor o maxima libertate in planificarea activitatilor, pentru a-si crea propria echipa cu care lucreaza si chiar in planificarea propriului program.

"Salariile oferite de noi sunt sprijinite de beneficiile si bonusurile pe care fiecare angajat le are. Odata cu cresterea nivelului de productie salariile vor creste. Evident ca salariile din judetul Cluj vor fi influentate de marii investitori din zona in mod pozitiv", a mai spus Guerry. El a adaugat ca beneficiile oferite la fabrica Nokia de la Jucu sunt in crestere. "Momentan le oferim angajatilor, pe langa tichetele de masa, o masa si pentru a crea un cadru de lucru relaxant acces la o sala de forta, iar de saptamana viitoare le vom oferi acces la un teren de fotbal si de baschet. Pentru siguranta personalului avem o asistenta 24 ore in cadrul fabricii si un doctor 8 ore pe zi", a mai afirmat directorul fabricii Nokia de la Jucu.

Oficialii companiei sustin ca, in procesul de recrutare a personalului, grupul finlandez este interesat de oamenii care au lucrat in trecut in alte companii multinationale si ca, pentru a face angajari este folosita atat Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, dar si companii specializate in domeniu sau alte resurse de pe piata. De exemplu, colaborarea companiei finlandeze cu Universitatea Tehnica din Cluj a adus in cadrul fabricii 120 de studenti, care lucreaza pe timpul verii la Nokia. Guerry a declarat ca momentan tinerii invata elementele de baza ale productiei si asamblarii de telefoane, iar dupa ce vor termina facultatea vor putea sa se angajeze.

In vara viitoare acest proiect de colaborare va continua, oficialii Nokia declarand ca vor avea mai multi studenti care vor lucra sezonier. Directorul fabricii din Jucu spune ca a observat faptul ca muncitorii romani sunt harnici si ca invata repede. El sustine ca piata fortei de munca din Romania este foarte diversa si ca principalele calitati ale romanilor sunt dorinta de a munca si loialitatea, insa lipsa de experienta in producerea de telefoane este un dezavantaj.

Guerry a mentionat ca este prima experienta a sa de peste Ocean si ca romanii l-au ajutat sa se adapteze foarte usor. Inainte de a veni in Romania, Guerry a lucrat in fabrica Motorola din Texas timp de 9 ani si jumatate ca manager de operatiuni. John Guerry a declarat ca Nokia considera ca concurenta de pe piata internationala este benefica. "Pentru Nokia concurenta este foarte benefica, iar faptul ca Apple a intrat pe piata si a avut un suces asa de mare de la inceput ne va determina sa concepem telefoane mai bune.

Precedentul acestei miscari a fost intrarea pe piata a telefonului Motorola Razr, care in urma cu cativa ani era foarte dorit pe piata din America, fapt ce ne-a determinat sa construim telefoane mai performante. In esenta, suntem fortati de concurenta sa ridicam standardele", a declarat John Guerry. Concernul finlandez construieste in localitatea Jucu, langa Cluj-Napoca, o fabrica estimata la 60 mil. euro, investitia totala in parcul Nokia Village, impreuna cu furnizorii si partenerii grupului, urmeaza sa depaseasca 200 mil. euro. Consiliul judetean a pus la dispozitia Nokia 94 de hectare de teren in parcul industrial Tetarom III.

Ce nu pot face inca angajatii de la Jucu

Seria de telefoane N a companiei Nokia este alcatuita din terminale de tip multimedia smartphone, capabile sa acceseze internetul prin intermediul conexiunilor 3G/HSDPA sau Wi-Fi si sa capteze sau redea imagini, clipuri video si muzica. Unele telefoane din aceasta clasa dispun si de

modul GPS pentru navigatie prin satelit. Pe piata locala telefoanele din aceasta serie se comercializeaza la preturi cuprinse intre 970 si 2.100 de lei (circa 270 - 600 de euro), ultimul pret fiind pentru Nokia N95 (foto). La fabrica de la Cluj se produc deocamdata telefoanele Nokia 1200 al caror pret este de circa 122 de lei (34 de euro).

Autor: Tiberiu Hrihorciuc, ZF Transilvania
Taguri: John Guerry, Nokia

Ultimele articole

»
»
»