Clubul retailerilor cu peste 10.000 de angajati

Metro Group, Rewe si Carrefour au trecut de 10.000 de angajati pe piata locala. Kaufland vine puternic din urma. Aproximativ 55.000 de angajati lucrau in retailul modern la sfarsitul anului trecut, iar reprezentantii marilor lanturi de magazine estimau la inceputul anului ca vor recruta inca 15.000 de oameni in 2008 pentru a sustine expansiunea teritoriala. Grupul german Metro, cel care a deschis lista investitorilor straini in comertul cu bunuri de larg consum, este si cel mai mare angajator din retailul modern. La sfarsitul anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului, aproape 11.000 de angajati lucrau in cele doua divizii ale nemtilor, real,- si Metro Cash&Carry.

Real,- Hypermarket, divizia de hipermarketuri a grupului, are in prezent peste 7.700 de angajati, iar deschiderile de magazine planificate pana la sfarsitul anului vor genera inca aproximativ 2.500 de noi locuri de munca. "Cea mai mare parte a posturilor pe care real,- le va oferi pe piata muncii in 2008 sunt cele din zona operationala, adica din magazine: sefi de departamente si de raioane (pozitii manageriale - n.r.), lucratori comerciali din diferite specializari si casieri (pozitii de executie - n.r.)", explica Adriana Pita, head of corporate communication & PR la real,- Hypermarket Romania.

La randul sau, Metro Cash&Carry avea la sfarsitul anului trecut 23 de magazine si reia procesul de extindere pe piata, deschizand la finele lui 2008 un nou magazin, la Deva, dupa o perioada de consolidare pe piata locala. Rewe Romania, compania care opereaza pe piata locala reteaua de supermarketuri Billa, divizia de cash& carry Selgros si discounterii Penny Market si Penny Market XXL, a trecut deja de 10.000 de angajati. Billa, parte a grupului german de retail Rewe, are planificate pentru acest an opt deschideri de magazine, dintre care au avut loc deja doua. "Pentru fiecare magazin este nevoie de aproximativ 100 angajati, iar principala problema consta in recrutarea oamenilor potriviti", explica Wolfgang Janisch, directorul general Billa Romania.

La inceputul anului, Billa avea aproximativ 2.400 de angajati si in acest an va mai angaja 800 de oameni.La randul lor, cei doi discounteri ar trebui sa incheie anul cu 2.200 de angajati, in timp ce Selgros mai adauga inca 700 de angajati celor 5.200 pe care ii avea la inceputul anului, in linie cu planurile de inaugurare a inca doua magazine, dintre care unul a fost deja deschis la Braila, in martie. Un alt retailer extrem de activ la nivel local este Carrefour. Reteaua de hipermarketuri avea la inceputul anului aproximativ 7.000 de angajati, fara cei aproximativ 1.300 de la Artima - lant de supermarketuri achizitionat de Carrefour. In conditiile in care reprezentantii retailerului estimau ca in cursul lui 2008 vor angaja aproximativ 3.500 - 4.000 de oameni, si Carrefour a trecut deja de 10.000 de angajati.

"Pana in acest moment au fost facute, numai pentru deschiderile de noi magazine, in jur de 2.400 de angajari. Cu siguranta, pana la sfarsitul anului vom atinge si probabil chiar vom depasi cifra preconizata", spune Ana Dumitru, directorul de resurse umane al Carrefour Romania. Reteta de recrutare in retail pare simpla, la o prima vedere. Cei mai multi dintre jucatorii din retail gasesc oameni direct sau prin agentii specializate in recrutare pentru pozitiile de executie din magazine si acopera functiile de management prin promovari interne.

"Incercam sa fidelizam personalul si facem eforturi in acest sens, deoarece in retail fluctuatia de personal este destul de mare", spun reprezentantii departamentului de HR al operatorului de hipermarketuri cu profil de discount Kaufland Romania, parte a grupului german Schwarz Kaufland, unul dintre cei mai activi retaileri de pe piata, care are de bifat 3.500 de angajari pentru tot acest an. "Anul viitor estimam ca vom face 3.000 de angajari. De la inceputul acestui an am facut 2.900 de angajari si urmeaza sa mai facem inca 700 pana la sfarsitul anului", mai afirma reprezentantii departamentului de resurse umane al Kaufland Romania.

In conditiile in care operatorul de hipermarketuri are in prezent 6.000 de angajati, pe fondul angajarilor preconizate in acest an si in cursul anului viitor, Kaufland ar putea ajunge la aproximativ 10.000 de oameni la sfarsitul lui 2009. Dupa ce s-au impus in marile orase, retailerii au intrat in 2007 in orase cu 150.000 - 200.000 de locuitori, fapt ce a condus la intensificarea concurentei intre retaileri pentru atragerea si pastrarea oamenilor. Si aici, ca in orice alt domeniu, functioneaza regula primului venit: cei care au intrat mai tarziu pe anumite piete a trebuit sa ofere salarii mai mari pentru a atrage oameni deja formati de la primii veniti.

Francezii de la Auchan au programate pentru aceasta toamna doua deschideri, in Bucuresti Militari si la Suceava. Cele doua noi hipermarketuri au deja de cateva luni echipele manageriale, care au urmat o perioada de formare la magazinul din Titan, iar pentru magazinul din Militari a fost deja demarata campania de recrutare in masa. "La Militari vor fi peste 500 de noi angajati, iar la Suceava peste 300. In total, pana la sfarsitul anului, echipa Auchan Romania va totaliza aproape 3.500 de oameni", spune Mariana Dragan, manager de comunicare al al MGV Distri-Hiper, compania franceza care opereaza cele mai mari hipermarketuri de pe piata locala.

Pentru anul viitor, Auchan are prevazute cel putin patru deschideri, cele declarate ca sigure fiind Constanta si Timisoara, deschideri care ar putea insemna inca aproximativ 2.000 de angajari. In conditiile in care pana in 2010 - 2012, majoritatea retailerilor au anuntat planuri de expansiune puternica in toata tara, este de asteptat ca deficitul de personal din domeniu sa fie tot mai problematic. "Vor avea loc recrutari si angajari masive in domeniu, ce vor absorbi - in conditiile unui nivel al somajului foarte scazut - persoane active, deja angajate. Probabil ca in urmatorii doi-trei ani se va adanci deficitul de personal, mai ales de personal calificat", spune Ana Dumitru.

In cadrul Carrefour, spre exemplu, personalul de baza din magazine este intotdeauna recrutat local, in timp ce echipele de manageri - de raion, de departament si directorul de magazin - provin in totalitate din promovari interne. "In perioada 2008 - 2009 vom continua strategia alerta de dezvoltare si vom deschide noi hipermarketuri Carrefour in Oradea, Buzau, Sibiu, Deva, Braila, Iasi, Bucuresti (Berceni - n.r.) si Constanta. Ritmul sustinut de expansiune va necesita, in aceasta perioada, angajarea altor aproximativ 3.000 de persoane", precizeaza Ana Dumitru, directorul de resurse umane al Carrefour Romania.

"Intampinam dificultati in atragerea de specialisti : IT, contabilitate, HR, igiena alimentara, bucatari, cofetari, macelari. Pentru acestia din urma, oferta din piata este foarte redusa - nu sunt cursuri de specializare, scoli care sa furnizeze astfel de specialisti, este o resursa rara foarte cautata", afirma Pita. Tinand cont de nevoia continua de personal calificat, real-, a luat in consi-derare posibilitatea infiintarii si autorizarii unor centre de formare profesionala proprii.

Principiul este relativ simplu. Compania dezvolta programe de scolarizare la nivel intern, programe care se finalizeaza prin obtinerea unor certificate de sco-larizare real,-, care sunt recunoscute mai apoi la nivel national in reteaua retailerului. "In acelasi timp, incercam sa dezvoltam parteneriate cu scolile vocationale pentru viitorii specialisti. In ceea ce priveste specialistii din IT, HR sau inginerie, recrutam absolventi si ii pregatim sau recrutam specialisti cu experienta de pe piata", mai spune reprezentanta real.

55.000 de oameni lucreaza in retailul modern

- La finele anului trecut, cele 19 mari retele de retail prezente pe piata locala, dintre care 16 afiliate unor lanturi internationale, numarau aproape 400 de magazine, adica o unitate la 55.000 de locuitori.
- Dintre acestea, 35 erau hipermarketuri - cu o medie de 400 de angajati per magazin, 116 supermarketuri - cu aproximativ 80 de angajati fiecare, 177 de magazine cu profil de discount, in care lucreaza, in medie, cate 100 de angajati si 39 de cash&carry, cu cate 300 de angajati.
- Aproximativ 55.000 de angajati lucrau in retailul modern la sfarsitul anului trecut, iar reprezentantii marilor lanturi de magazine estimau la inceputul anului ca vor recruta inca 15.000 de oameni in 2008 pentru a sustine expansiunea teritoriala.
- Pentru acest an, planurile de recrutare ale primilor jucatori depasesc 15.000 de angajari. Nuamrul angajatilor din retailul modern ar putea ajunge la 70.000.
- Angajatilor din retail li se adauga si cei care lucreaza in mallurile nou deschise pe piata. Deficitul de personal in cele doua segmente este estimat la 40.000 de oameni.
 

Autor: Alina Pahoncia , ZF

Ultimele articole

»
»
»