Candidatii "mercenari" se vor autoelimina de pe piata

Odata cu maturizarea pietei muncii, dar si ca urmare a crizei financiare, vremurile in care se faceau recrutari in masa se apropie de sfarsit. Totodata, angajatii care vaneaza salarii vor disparea de pe piata, intrucat companiile vor privi cu reticenta CV-urile unor oameni care au schimbat doua-trei joburi intr-un singur an.
"Sunt tineri care au acum 27-30 de ani si care au schimbat mii de joburi. Daca as avea doua CV-uri in fata cu doua persoane care au aceleasi competente, l-as selecta pe cel care a ales varianta mai stabila, cel care a schimbat mai putine locuri de munca", este de parere Mihai Moghior, managing partner la Brainspotting, firma de recrutare specializata in domeniul IT.

Un lucru pe care tinerii nu il stiu este faptul ca anumite industrii sunt in continuare destul de "inchise", iar angajatorii pot sa ceara oricand recomandari. Din acest motiv, din ce in ce mai importanta pentru angajatori va fi conduita angajatului si "renumele" sau in domeniul respectiv. Mai mult decat atat, accentuarea crizei financiare are si o alta consecinta: piata fortei de munca nu va mai fi un spatiu dominat aproape exclusiv de asteptarile candidatilor, care isi vor gasi tot mai greu locuri de munca, fiind, totodata, nevoiti sa tina cont si de ceea ce vor angajatorii.

"Este foarte usor sa pleci dupa sase luni dintr-o companie, insa viitorii angajati trebuie sa se gandeasca la stabilitate si la viitor. Salariul este important, dar acest lucru nu inseamna ca poti sa fii un 'money hunter' (vanator de bani - n.r.). Daca iti schimbi de patru ori intr-un an jobul, ajungi la un moment dat in care te intrebi ce o sa faci mai departe si cat poti sa mai continui in acest fel", este de parere Adrian Apostoleanu, director credits and collection EMEA al Oracle, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de software pentru mediul de afaceri.

De asemenea, pe masura ce va trece timpul, va fi in interesul angajatorilor sa isi tina oamenii din ce in ce mai mult timp in companie. "Majoritatea companiilor fac deja tot ce inseamna planificare de cariera pentru angajatii competenti. Cu o luna inainte, in companii se anunta intai pentru angajati oportunitatea unui nou job. Din ce in ce mai mult, angajatii care au un traseu bine stabilit al carierei sunt mai sustinuti decat cei din afara companiei", explica Radu Georgescu, presedintele grupului de firme de IT Gecad, care face referire la faptul ca organizatiile vor tinde sa angajeze mai multi seniori decat juniori de-acum inainte. In opinia lui Apostoleanu, in viitorul apropiat vom vedea firme care vor intra in faliment, iar companiile vor miza mai mult pe calitate in defavoarea unor oameni tineri.

De asemenea, unul din lucrurile pe care ar trebui sa le inteleaga angajatii tineri este faptul ca dezvoltarea profesionala este bidirectionala si vine atat din partea angajatului, cat si din partea angajatorului. Dupa ce in ultimii trei ani a fost valabila ideea ca o companie investeste in tineri pentru ca acestia au potential, de-acum inainte tinerii va trebui sa se ocupe si singuri de acest lucru. Mai mult decat atat, dezvoltarea profesionala nu se face peste noapte, iar companiile vor scoate la concurs mai greu joburi decat pana acum.

"S-a creat ideea ca organizatiile cauta tineri cu orice risc, iar investitia in trainingul acestora cadea pe umerii companiei, insa de-acum vom avea de unde alege si companiile vor alege seniori", este de parere Georgescu, care adauga ca responsabilitatea trainingului ar putea ramane pe umerii tinerilor de acum inainte. "Tinerii va trebui sa termine scoala si apoi sa se angajeze. Pentru a investi in ei insisi va trebui sa participe la progame de internship in cadrul companiilor. Companiile vor investi din ce in ce mai putin pentru a face din juniori seniori", mai spune presedintele Gecad, care este de parere ca ne aflam intr-o zona de criza in care companiile se confrunta deja cu probleme de supravietuire. Din acest motiv, salariile nu vor mai continua sa creasca, iar companiile nu vor mai face angajari cantitative.

In cazul Gecad, angajatorii au ales varianta cea mai usoara. Desi nu exista planuri de concediere al angajatilor, oamenii care vor pleca din companie nu vor mai fi inlocuiti cu altii.
Ceea ce ar trebui sa-i intereseze pe tineri atunci cand se angajeaza pentru prima oara este ca, indiferent de salariul pe care il primesc, sa aiba posibilitatea sa se dezvolte si sa capete experienta. "De acum inainte juniorii va trebui sa lucreze mai mult pentru a obtine un job sau un salariu si vor fi nevoiti sa-si contruiasca singuri cariera", spune Moghior.

Moghior, de la Brainspotting, este de parere ca va disparea oferta mare de joburi precum si aroganta de care dadeau dovada candidatii pana nu de curand. Mai mult decat atat, candidatii nu isi vor mai permite sa stabileasca un interviu si sa nu se mai prezinte. Cei care vor face acest lucru vor avea "no touch" in baza de date a companiilor, in ciuda faptului ca au un CV bine pus la punct. "Nu mai tineti cont atat de mult de salariu. Intai trebuie sa aveti grija sa construiti valoarea si nu salariul.

Oamenii care au alergat dupa salarii sunt primii care sunt dati inapoi la un interviu", este sfatul lui Moghior pentru tinerii candidati. Chiar daca pe piata locala exista mitul ca salariile sunt foarte mici, in opinia lui Georgescu lucrurile nu stau chiar asa. "Americanii o duc bine, noi suntem amarati. Insa, in urma ultimelor doua luni, seniori din SUA cu salarii de 120.000 - 160.000 de dolari brut pe an acum se pot angaja cu 80-90.000 de dolari pe an, adica 2.500 de euro net pe luna", explica Georgescu, care este de parere ca salariile de pe piata locala nu sunt cu mult diferite.

Autor: ZF

Ultimele articole

»
»
»