Bruynseels, BCR: Bancherii tineri trebuie sa faca o pauza si sa mai invete


In sistemul bancar lucreaza multi romani tineri talentati care se obisnuisera sa se miste foarte repede, insa acum trebuie sa faca o pauza si sa mai invete, spune Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR, cu o experienta de peste 25 de ani in bankingul international. "In astfel de vremuri inveti cu adevarat despre oameni, despre banci, despre tine insuti. Pentru asta criza este buna.

" El afirma ca Romania inca este intr-o faza timpurie de dezvoltare a pietei financiare, ceea ce ofera "oportunitati fantastice" pe mai toate segmentele de la companii mari pana la microintreprinderi, retail si private banking. "Exploatarea acestor oportunitati presupune sa ai mai multe resurse de middle management." In contextul in care bancile incep sa se confrunte cu cresterea numarului de clienti care intarzie cu plata ratelor la credite din cauza inrautatirii situatiei financiare, Bruynseels afirma ca nu vede motive de ingrijorare la BCR nici macar la creditele de consum fara garantii, care au o pondere de circa 25% din portofoliu, desi acestea cer o abordare mai ferma. "In cazul creditelor negarantate trebuie sa fim mai rapizi si mai fermi pentru a ne recupera banii.

Ne-am imbunatatit controlul prin centralizarea functiilor de back-office si am mai multa incredere in managementul creditelor fara garantii." El apreciaza ca provizioanele vor creste inevitabil, alimentand majorarea costurilor. "Circa 50% din bilantul BCR este in euro, deci ar fi afectat de o depreciere mai mare, dar chiar si la un curs de 5 lei/euro inca nu vedem foarte multe probleme. In plus, noi facem bani si din volatilitatea cursului prin operatiuni de trading." Totusi, seful BCR considera ca inca exista un spatiu de manevra pentru reducerea costurilor, de exemplu ca urmare a scaderii chiriilor. In 2008 banca a reusit sa reduca spectaculos raportul cost/venit de la 57,5% la 41,4%. "Am fost foarte buni la reducerea costurilor in 2008 si in continuare lucram la acest capitol. In acest context am avut si discutiile cu sindicatele de la sfarsitul anului pe tema salariilor."

Bruynseels, care a fost adus anul trecut de austriecii de la Erste sa conduca cea mai mare banca din Romania, afirma ca tinta de personal ramane la 8.700 de angajati in 2009. "Restructurarea in masa este de domeniul trecutului." In schimb, el anticipeaza o presiune la nivelul veniturilor pentru ca "daca nu cresc veniturile clientilor, nu cresc nici ale noastre".
La nivel de sistem bancar, Bruynseels considera ca exista doua "airbaguri" importante sub forma rezervelor minime obligatorii si a regulilor contabile conservatoare, care impun o provizionare timpurie a creditelor cu probleme, la care se adauga supravegherea stricta din partea BNR.

"Prin aplicarea de catre banci a normelor contabile conservatoare, BNR poate fi alertata din timp in cazul in care se profileaza o deteriorare periculoasa a portofoliilor de credite. Nu este momentul sa intepi airbagurile prin eventuale masuri de relaxare, chiar daca nu vad elemente de slabiciune sistemica si nu ma astept ca vreun jucator sa iasa de pe piata."
El afirma ca BCR nu are nevoie de o majorare a capitalului, dar se asteapta ca Erste sa cedeze partea care ii revine din profitul pe 2008 pentru constituirea de rezerve.

Referindu-se la bugetul Romaniei pe 2009, seful BCR considera ca problema nu va tine de nivelul cheltuielilor, ci de realizarea veniturilor programate si anticipeaza ca in 2010 veniturile vor scadea si mai mult cel putin din impozitul pe profit, pentru ca profiturile companiilor vor fi mai mici. "Este improbabil sa ajungem la o crestere economica de 2-2,5%. Trei luni deja s-au dus si nu vad nicio crestere si nu cred ca este realist sa credem ca urmatoarele noua luni vor putea aduce o crestere de 2%."

Seful BCR afirma ca nu este nevoie ca statul sa intervina prin masuri precum subventionarea dobanzilor la credite, asa cum au sugerat unii bancheri, si considera ca deja exista destule scheme de ajutor pentru companii. "Daca as fi antreprenor, nici n-as sti pe care s-o aleg. Oricum, trebuie sprijinite doar companiile cu viitor viabil pe termen lung, eventual restructurate inainte, si nu pe cele fara viitor."

Autor: Razvan Voican, ZF