ING: salariile ar putea avea o crestere medie de 6,4 %


Cresterea salariilor este foarte probabil sa devina negativa in termeni reali spre finele acestui an, ceea ce va accentua si mai mult contractia economica in 2009 si 2010, apreciaza analistii ING. "In medie, in termeni nominali, salariile le vedem crescand cu 6,4% in 2009, spre deosebire de anul trecut, cand au crescut cu 22,9%.

Prognoza noastra pentru inflatia medie anuala in 2009 este de 6,7%", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank. Tinta de inflatie pentru acest an a fost stabilita de BNR la 3,5%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct procentual. In ceea ce priveste cresterea anuala a salariului mediu net care a accelerat in februarie pana la 19,8%, cu aproape 7 procentuale peste cea inregistrata in ianuarie, analistii ING avertizeaza ca astfel de majorari sunt temporare. Salariul mediu net a ajuns in februarie la 1.358 de lei (320 de euro), in crestere cu aproape 20%, angajatii din sectorul bugetar raportand cele mai seminificative cresteri.

Astfel, salariile din invatamant au crescut cu 35,3% in februarie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in sanatate cresterea a fost de 28,4%, iar in administratia publica, de plus 22,15%. Analistii ING apreciaza ca evolutia salariilor din administratie si educatie in februarie se explica prin inceperea platilor celui de-al 13-lea salariu. "In mod normal, al treisprezecelea salariu este acordat in ianuarie. Totusi, in acest an Guvernul a optat pentru plata graduala a acestui salariu intrucat nu a existat suficienta lichiditate la buget", explica analistii bancii. Acestia estimeaza ca „este foarte probabil" ca avansul real al castigului sa devina negativ in timp ce „se apropie sfarsitul anului".

Locul 8 in lume la cresteri salariale

Romania ocupa pozitia a opta intr-un clasament de 53 de state realizat in functie de cresterile salariale estimate pentru acest an de catre companii, potrivit unui sondaj al firmei londoneze de consultanta in resurse umane ECA International. Romania a ocupat aceeasi pozitie si anul trecut. Salariile rusilor se vor aprecia cel mai puternic din regiune (7,5%), urmati de romani si letoni. Pentru Europa de Est, compania londoneza a calculat ca salariile vor creste cu putin sub 5%.
 

 

Autor: Alina Pahoncia, ZF