Salariile la stat cresc in continuare, cu 16-36%. Cum comentati?

Salariile angajatilor de la stat au crescut in februarie si martie cu marje cuprinse intre 16 si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, contrazicand astfel declaratiile Guvernului de la inceputul acestui an, potrivit carora cheltuielile cu personalul bugetar vor fi reduse in acest an. La inceputul acestui an, Guvernul a anuntat ca va reduce gradual cheltuielile cu personalul din administratia publica cu pana la 20% fata de 2008. Cu toate acestea, in primele trei luni, cheltuielile bugetare cu personalul s-au majorat cu 50% fata de trimestrul intai al lui 2008, ajungand pana la 17 mld. lei (4 mld. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Cel mai puternic avans l-au inregistrat salariile angajatilor din invatamant, care au crescut cu 35% in februarie si cu 36% in martie fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.826 de lei (434 de euro), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Salariile din sanatate au urcat cu 28,3% in februarie si cu 25% in martie. Salariul mediu in industrie a crescut cu doar 14% in martie. Angajatii din administratia publica - cel mai bine platiti din sectorul bugetar, cu un salariu mediu net de aproape 550 de euro in martie -, au inregistrat cresteri mai reduse decat ceilalti bugetari, de 22% in februarie si 16%, in martie.

Salariul mediu net la nivelul economiei a crescut cu 18% in martie, ajungand la 1.400 de lei. "In domeniul privat, salariile au fost inghetate sau au crescut putin din cauza crizei. La stat, in schimb, acolo unde sunt negociate si promise avansuri salariale, nu se poate renunta atat de usor la cresteri. In sistemul bugetar, in aceste luni (februarie si martie - n.r.) s-au acordat prime si bonusuri de Paste, precum si al 13-lea salariu", explica Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania).

Autor: Alina Pahoncia , ZF