Statul a fost cel mai activ actor pe piata muncii in T1

Angajatorii de la stat au raportat cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante in primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in primul trimestru al anului in activitatile de sanatate si asistenta sociala si in cele din administratia publica. La polul opus s-a situat industria extractiva, urmata de activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul si tranzactii imobiliare.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante), exprimata procentual. In primul trimestru al anului, rata locurilor de munca vacante la nivelul intregii economii a fost de 1,27%, in scadere cu 0,26 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, respectiv cu 0,87 puncte procentuale fata de acelasi trimestru din 2008. La inceputul acestui an, Guvernul a anuntat ca va reduce gradual cheltuielile cu personalul din administratia publica cu pana la 20% fata de 2008.

Cu toate acestea, in primele trei luni ale anului, cheltuielile bugetare cu personalul s-au majorat cu 50% fata de trimestrul intai al lui 2008, ajungand pana la 17 mld. lei (4 mld. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. „Reducerile nu se fac atat de usor. Nu e atat de simplu. Nu e ca si cum premierul apare la televizor si spune ca scad cheltuielile si de a doua zi scad cheltuielile. Este nevoie de timp", a spus Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania).

In ceea ce priveste salariile, angajatii din administratie publica au inceput anul cu o scadere a salariilor cu 16% (ianuarie), insa au revenit pe plus in lunile urmatoare, pana la un avans salarial de 22% in februarie. Cele mai puternice cresteri le-au inregistrat salariile angajatilor din invatamant (+36% in martie) si din sanatate (+25%). In sistemul bugetar lucreaza aproximativ 1,3 milioane de salariati.

Autor: Alina Pahoncia, ZF