Nadia Alexe, director de resurse umane al Stanleybet: Din 1.000 de CV-uri, doar 100 sunt relevante. Din acestea poti sa faci o selectie adevarata

Filiala locala a grupului britanic Stanley Leisure, unul dintre cei mai importanti operatori de cazinouri si case de pariuri din Europa, intentioneaza sa mai deschida cateva agentii de pariuri anul acestasi sa faca angajari, insa nu a stabilit inca un numar exact de pozitii pentru care va face recrutare. Salariul de inceput al unui operator de pariuri in companie este de 1.100 de lei (260 de euro) brut. "Cautam tineri studenti, proaspat absolventi, insa nu neaparat persoane cu studii superioare, ci si absolventi de liceu. Oferta este deschisa tinerilor care vor sa aiba un job de entry-level si sa-si continue studiile", spune Nadia Alexe, director de resurse umane al operatorului de pariuri Stanleybet, care numara in prezent 572 de angajati si care a avut afaceri de 5,2 mil. euro in primul semestru al acestui an.

Alexe explica faptul ca numarul pozitiilor libere depinde foarte mult de procesul de extindere al companiei. In ultima vreme au existat destul de multe intarzieri in ceea ce priveste extinderea, ca urmare a contextului financiar nefavorabil. In acest moment, compania se afla in negocieri pentru inchirierea anumitor spatii pentru noile agentii. Asadar, firma are nevoie de personal pentru noile agentii, dar si pentru a inlocui plecarile voluntare. In prezent, fluctuatia de personal este foarte redusa, ajungand la un procent de 2%, in comparatie cu 12%, cat era anul trecut, in aceeasi luna.

Au inchis 20 de agentii de pariuri


Unul dintre obiectivele pe care compania si le-a stabilit anul acesta este consolidarea businessului, din acest motiv fiind inchise aproximativ 20 de case de pariuri din tara. Numarul total al agentiilor pe care le detine compania a ajuns la 200, in 58 de orase din tara. In acelasi timp insa, anul acesta au fost deschise peste 20 de agentii. Pentru fiecare agentie deschisa este nevoie de doi operatori. In conditiile in care este vorba despre un oras din provincie, directorul regional este cel care se ocupa de recrutarea personalului.

"Trebuie sa urmarim destul de strans evolutia pozitiilor, dar si sa eficientizam activitatea agentiilor noastre, fie prin mutarea lor sau prin inchiderea permanenta. Am avut si astfel de cazuri in momentul in care unitatile respective nu reuseau sa ajunga la maturitate si la eficienta. Speram insa, ca la sfarsitul anului, balanta sa incline pozitiv inspre numarul angajatilor", afirma Alexe. Anul trecut, numarul angajatilor era de aproximativ 500, cu aproape 70 mai putini fata de momentul actual.

Cele mai multe agentii pe care Stanleybet le-a inchis se aflau in zona de vest a tarii si erau mai putin rentabile. Cu toate acestea, in masura in care agentiile vor fi redeschise, angajatii care au fost fost dati afara, vor avea prioritate, in masura in care vor sa se reangajeze in companie. "Daca vom deschide o agentie in orasele respective, cei care au plecat de la noi vor fi primii care vor fi contactati, acest lucru in conditiile in care vom considera ca orasele sunt niste locuri cu potential pentru noi", precizeaza directorul de resurse umane.

Anunturile in ziare sunt mai eficiente in provincie

Printre cele mai eficiente metode de recrutare practicate de companie se numara postarea joburilor disponibile pe site-urile cu anunturi de angajare, insa pentru orasele in care internetul este mai putin folosit, sunt de preferat anunturile in ziar. "Primim mii de aplicatii pentru o pozitie. Candidatii sunt cei care insista sa se prezinte la un interviu. Anul trecut ne confruntam cu neseriozitatea lor cand ii contactam pentru un posibil interviu", povesteste Alexe. Numarul cel mai mare de aplicatii primite de companie a fost de 1.500, pozitia fiind una de coordonare. Dar daca ne referim la aplicatiile pentru pozitiile de operator PC, numarul acestora este si mai mare, in fiecare zi situandu-se intre 100 si 200 de CV-uri.

"Un numar mare de CV-uri nu inseamna neaparat un grad ridicat de eficienta. Se intampla sa aplice si persoane nepotrivite pentru pozitia respectiva. Fie subcalificate, fie supracalificate. In aceasta situatie, desi sunt o mie de CV-uri, in cele din urma, relevante sunt doar 100, din care trebuie sa faci o selectie adevarata", apreciaza directorul de HR.

Nu stim daca vom mari salariile acum

Salariul de inceput in companie este de 1.100 de lei (260 de euro) brut, la care se adauga bonusuri lunare, obtinute de operatori in functie de incasarile lunare ale agentiei unde isi desfasoara activitatea. Pana in prezent, in fiecare an au existat cresteri salariale, insa anul acesta nu a fost stabilit in detaliu daca si cum se va face acest lucru. "In fiecare an exista o evaluare a performantelor si o marire de salarii adecvata. De obicei, exista si un procent de crestere la nivelul companiei. Anul acesta inca nu s-a stabilit un plan foarte clar in directia aceasta", spune Alexe.

O decizie in acest sens va lua boardul companiei in luna decembrie, dupa ce va analiza modul de indeplinire al indicatorilor financiari. Astfel, se va decide daca va fi o crestere generala sau doar cresteri punctuale in functie de performanta angajatilor. "Anul trecut a existat si un procent de crestere generala, care a mers pana la 20%, dar si procente punctuale pentru anumiti angajati. Pentru anul acesta, nu avem inca nicio informatie", precizeaza Alexe.

Desi nu exista un buget de training agreat la nivelul companiei, angajatii fac training intern, fiind organizate cursuri teoretice pentru a invata caracteristicile produselor firmei. De asemenea, se fac programe de training on the job, care sunt stabilite in functie de nevoile personale ale fiecarui angajat, in urma unei discutii cu managerul direct. In momentul in care o persoana este nou angajata in companie, are parte de o saptamana de training teoretic si de una de training practic.

Stanleybet pe scurt:

* 572 de angajati
* 200 de agentii in 58 de orase din tara
* Afaceri de 11,4 mil. de euro in 2008
* Fluctuatie de personal de 2%
* Media de varsta de 27 de ani
* Filiala locala a grupului britanic Stanley Leisure
* Prezent pe piata locala din 2003

Cariera


* 31 de ani
* iunie 2008 - prezent: director de resurse umane Stanleybet
* 2007-2008: director resurse umane, Midal Group
* 2006-2007: consultant HR senior, Business IQ
* 2001-2006: consultant in cariera, Centrul de Consiliere Profesionala UB
* 2005-2006: master Consiliere in Cariera, Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca
* 2002-2003: master de comunicare in managementul resurselor umane, Universitatea din Bucuresti
* 1998-2002: Facultatea de psihologie si stiintele educatiei, Universitatea Bucuresti

Ultimele articole

»
»
»