100 de manageri romani dau in fiecare an 3 milioane de euro pe MBA-uri in strainatate

Un sfert din managerii romani care decid sa urmeze un program de MBA aleg universitatile din strainatate. "Cred ca raspunsul la intrebarea "De ce am plecat in strainatate?" este evident daca analizam orice MBA top. Nu este mentionata nicio scoala din Romania. Eu mi-am dorit sa fac un MBA nu ca sa-mi adaug vreun titlu pompos pe cartea de vizita sau sa fac parada la locul de munca. Eu am vrut sa invat intr-un program de MBA care este cu adevarat o provocare intelectuala si personala - asa ca am ales un MBA in strainatate", spune Catalina Cernica, care a absolvit in acest an programul de MBA de la Saïd Business School, University of Oxford din Marea Britanie, care costa aproximativ 30.000 lire (33.000 de euro).

In promotia care a absolvit in 2009 programul de MBA la Saïd au fost inscrisi patru romani, iar anul viitor va absolvi un singur roman. Clasa de MBA 2008 - 2009 a fost formata din 49 de nationalitati. In ceea ce priveste programul de Executive MBA al britanicilor, in cadrul promotiei care va absolvi in 2012 se afla un manager roman. In total, aproximativ 400 de manageri romani se inscriu anual la programe de MBA sau Executive MBA, un sfert dintre acestia alegand universitatile din strainatate.

"Cele mai multe scoli internationale cu care tinem legatura mentioneaza intre unu si patru romani inscrisi la programele de MBA anual, aici fiind inclusi si cei care locuiesc in afara Romaniei. As spune ca aproximativ 90 de manageri romani pleaca anual in strainatate pentru a urma programe de MBA", spune Zoya Zaitseva, Global Operations Manager al QS World MBA Tour, care organizeaza anual la Bucuresti un targ de MBA-uri.

Ce ii determina pe romani sa plece peste hotare pentru a urma cursurile unui master de business? "Diversitatea clasei si structura internationala sunt principala atractie pentru cei care decid sa se inscrie la programele noastre de MBA sau EMBA. La acestea contribuie si recunoasterea brandului Oxford University in lume", a comentat pentru ZF Stephan Chambers, director al programului de MBA de la Saïd Business School.

O diploma care valoreaza totul

In conditiile in care un program de MBA sau Executive MBA in strainatate costa intre 20.000 si 50.000 de euro, cei 100 de manageri care pleaca cheltuie anual 3 milioane de euro pe educatia lor. Destinatiile preferate de romanii care aleg universitatile din strainatate sunt Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

"Principalul motiv pentru care romanii aleg MBA-urile din afara tarii este prestigiul. Spera ca o diploma internationala va cantari mai greu in ochii angajatorilor. Pe de alta parte, exista mari multinationale, prezente si in Romania, care au scoli internationale la care isi trimit managerii si care isi sponsorizeaza angajatii. In astfel de situatii, decizia nu mai apartine managerului", este de parere Oliver Olson, country manager al CEU Business School, care ofera un program de EMBA pe piata locala.

Pe de alta parte, Olson este de parere ca networking-ul - unul din cele mai importante castiguri in urma absolvirii unui master de business - tinde sa fie irelevant in cazul obtinerii unei diplome in strainatate. "In cazul managerilor care dupa absolvire decid sa ramana sa munceasca in afara tarii, un MBA la o scoala internationala devine o miscare desteapta. Intotdeauna am fost de parere ca este bine sa faci un MBA acolo unde lucrezi", sustine el.

Salarii de 5 ori mai mari afara

Salariul este un alt argument care ii determina pe managerii romani sa plece in strainatate pentru a urma un program de master de business. Salariul mediu al absolventilor de programe de EMBA pe piata locala este de 3.000 de euro, in timp ce absolventii de MBA castiga, in medie, 2.275 de euro, potrivit editiei din acest an a Top MBA, realizat de ZF in luna martie a acestui an.

In acelasi timp, managerii care termina un program la o scoala de top pot sa castige de cinci sau sase ori mai mult. Astfel, absolventii unui program de Executive MBA la Columbia Business School in SUA si cei de la London Business School castiga 24.600 de dolari (16.400 de euro) lunar, arata o statistica publicata de cotidianul britanic de business Financial Times.

Aproximativ 3.000 de manageri au absolvit programe de MBA si Executive MBA locale, iar numarul lor continua sa creasca cu aproximativ 300 in fiecare an. "Depinde foarte mult de ce iti doresti. Daca vrei o cariera in SUA, este mai util sa faci un MBA acolo. Pe de alta parte, exista un "brand name" al scolilor internationale foarte mari, care ofera o serie de avantaje. De exemplu, Harvard, care exista de 100 de ani pe piata, are zeci de mii de absolventi, nu cateva sute cum avem noi. In consecinta, networking-ul de acolo este mai solid si are acoperire internationala mai mare decat cel realizat la absolvirea unei scoli locale", explica si Adriana Dutescu, director al programului de MBA Romano-Canadian, care functioneaza din 1993 pe piata locala si are peste 800 de absolventi.

Cu toate acestea, partea cea mai importanta in viata managerilor este cea de dupa absolvirea programului de MBA, atunci cand au intr-adevar ocazia sa demonstreze ce au invatat si cat de bine se pot vinde pe piata muncii. "Tocmai am absolvit, deocamdata sunt intr-o binemeritata vacanta dupa un an foarte intens, calatoresc si-mi petrec timp cu noii prieteni din aproape 50 de tari. Anul viitor am sa decid care este urmatorul pas pe care vreau sa-l fac in cariera", spune Cernica.

Cele mai bune programe de MBA din lume

* 1/2. University of Pennsylvania: Wharton/London Business School
* 3. Harvard Business School
* 4. Columbia Business School
* 5. Insead

Cele mai bune programe de EMBA din lume


* 1. Kellog/Hong Kong UST Business School
* 2. Trium: HEC Paris/LSE/New York University: Stern
* 3. Columbia/London Business School
* 4. University of Chicago: Booth
* 5. University of Pennsylvania: Wharton/Insead

Sursa: FT

Taguri: Manageri Romani, MBA