Precautie sau panica nejustificata? Gripa noua si HR-ul: Companiile fac „celule de criza”, iar numarul concediilor medicale a urcat cu 20%

Companiile au creat "celule de criza" pentru a gestiona potentiale cazuri de imbolnavire cu noul virus gripal, medicii sunt asaltati de pacienti pentru consultatii, iar numarul concediilor medicale a crescut cu mai bine de 20%, in conditiile in care angajatii profita de cea mai mica raceala pentru a sta acasa. Sunt pregatite companiile pentru o situatie de criza care ar putea imobiliza forta de munca? "Adevarul este ca se forteaza nota pentru concedii medicale in ultima perioada, pe seama noii gripe. Insa noi nu dam concediu pentru o viroza obisnuita decat in cazul in care pacientul se simte foarte rau", sustine Bogdanka Militescu, directorul medical al Centrului Medical Unirea (CMU).

Insa angajatii care profita de panica generata de gripa noua pentru a sta acasa au si motive sa o faca. In cadrul cabinetului lui Mihnea Dragomir, un medic de familie din Bucuresti, numarul pacientilor care si-au luat concedii medicale pe motivul gripei a crescut cu peste 20% fata de perioada similara din 2008.

"Nu-mi dau seama daca angajatii profita de aceasta perioada pentru a sta acasa sau daca sunt foarte speriati. Cred ca exista o panica mai mare si in randul angajatorilor: daca in anii trecuti ei erau cei mai reticenti in ceea ce priveste acordarea de concedii medicale angajatilor, acum ii trimit acasa la cele mai mici simptome", spune Dragomir, care are o baza de 1.300 de pacienti.

Anul acesta, un numar de 18 pacienti ai cabinetului sau si-au luat concedii medicale pe motiv de gripa sau viroza, iar numai un singur caz a fost de gripa porcina. Peste 1.500 de cazuri de gripa cu virusul A(H1N1) au fost depistate in ultima perioada, iar posibilitatea extinderii epidemiei ii inspaimanta pe angajatori.

Angajatorii se pregatesc pentru "worst case scenario"

Experientele de acum cativa ani i-au fortat pe angajatori sa se intrebe daca au nevoie de un plan prin care angajatii, comunitatea si partenerii de business sa stie cu exactitate ce se va intampla daca organizatia lor va fi afectata de un dezastru. Pandemiile din trecut, dezastrele naturale si loviturile teroriste i-au fortat pe multi angajatori sa implementeze un plan de urgenta, insa adesea s-a constatat ca aceste planuri sunt concepute pentru o situatie specifica, nu sunt actualizate si nici nu sunt prea bine intelese. Pandemia virusului gripal nou naste o serie de intrebari referitoare la strategiile pe care ar trebui sa le aplice angajatorii: este acest virus atat de important incat sa se creeze un nou plan pentru cele mai pesimiste scenarii sau macar pentru a actualiza planul existent? Se pare ca da.

"Avem un comitet de criza format in parteneriat cu o clinica medicala privata, in cadrul carora angajatii se pot adresa daca prezinta simptome de gripa normala sau de tipul cele cu virusul A(H1N1). Ne-am pregatit pentru aceasta perioada inca din vara si am cam anihilat pericolul. Insa foarte putini angajati merg la consultatii", sustine Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem, care numara aproape 900 de angajati la nivel local.

De altfel, si clinicile private au vazut in isteria provocata de numarul mare al angajatilor care lucrau cu masti de protectie pentru gripa o oportunitate de business. "Am prezentat companiilor un «business plan continuity», prin care le-am recomandat clientilor cum sa-si faca singuri un model de business in cazul in care s-ar confrunta cu scenarii de tipul: ce s-ar intampla daca pandemia ar afecta 10, 20 sau chiar 30% din numarul de angajati", mai spune directorul medical al CMU. Desi multinationalele in general au un astfel de plan pentru situatii de ciza, majoritatea angajatorilor au fost interesati de simptomele noii gripe, de vaccinul impotriva ei si de masurile de prevenire.

"Au existat trei firme mari care au cerut informatii suplimentare, din care una a avut un angajat infestat cu acest virus. In ultimele doua saptamani, s-au prezentat 150 de persoane cu viroze respiratorii in clinicile noastre si numai cinci sau sase cazuri de persoane cu gripa A(H1N1)", adauga Militescu. In cadrul clinicilor CMU, s-au facut circuite separate pentru pacientii cu simptome virale.

Si in cadrul retelei de clinici private Sanador, controlate de omul de afaceri Florin Andronescu si sotia sa, se efectueaza teste pentru depistarea gripei. Exista o etapta primara a testului, care costa aproximativ 100 de lei, iar in cazul in care exista indoieli asupra rezultatului celui suspectat, se mai face un test care se trimite la laboratoarele externe (in cazul Sanador, la un laborator din Paris) si care ajunge la un pret maxim de 500 - 600 de lei.

"Angajatorii care vor sa faca o astfel de testare ar putea sa solicite o cerinta extra la contractele incheiate cu noi, insa pana acum nu s-a depistat niciun focar de gripa in randul angajatilor dintr-o anumita companie", spune Andronescu.

Nici in cazul producatorului de solutii informatice pentru mediul afaceri TotalSoft si nici in cadrul furnizorului de servicii IT IIRUC Service nu a fost depistat niciun caz de gripa, insa companiile iau masuri de prevenire in eventualitatea extinderii virusului.

"Am discutat la un moment dat despre posibilitatea de a cumpara vaccinuri antigripale pentru angajati, pentru ca suntem destul de multi", spune Greta Chetreanu, directorul de resurse umane al IIRUC Service, care are 346 de angajati pe piata locala.

Nici in cadrul caselor de pariuri Stanleybet, care au peste 570 de angajati pe piata locala, nu au fost inregistrate cazuri de gripa cu noul virus, iar angajatii care isi iau de regula concediu medical lipsesc pe alte considerente. "Deocamdata angajatii nu si-au luat concedii medicale pe seama gripei porcine. Vom vedea insa in decembrie, in perioada sarbatorilor, cum si daca se va inmulti numarul de concedii medicale solicitate", spune Nadia Alexe, directorul de resurse umane al Stanleybet.

In cadrul grupului UTI, care produce solutii IT, de securitate, instalatii electrice si sisteme militare, cei 5.400 de angajati din 13 companii din grup au avut parte de o informare "ca la carte" despre noul virus. "Am distribuit materiale informative, am facut dezinfectii si am sterilizat spatiile publice, ca masuri de prevenire in eventualitatea contactarii noului virus. Deocamdata nu am acordat niciun concediu medical pentru gripa", spune Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umane al UTI Grup.

Angajatii trebuie trimisi acasa de la primele simptome

Intrucat globalizarea fortei de munca si a clientilor este un fenomen mai recent, a crescut si preocuparea angajatorilor cu privire la impactul si la importanta colaborarii in cazul unei epidemii. "Este bine ca angajatorii sa ii trimita pe angajati acasa pentru o perioada de macar cinci zile la primele semne de gripa. Problema cu gripa porcina este ca suntem cu toti receptivi la virus. Daca la celelalte tipuri de gripa s-au facut vaccinuri si avem imunitate, la gripa noua nu avem", spune Marian Goronescu, medic de familie in Bucuresti, care are 2.700 de pacienti, din care numai 50 au avut viroze respiratorii in ultima perioada.

"Foarte putine cazuri de viroze se transforma in cazuri de gripa: din 300 de consultatii, numai unu sau doi pacienti au gripa", explica Goronescu. Primele doze de vaccin vor fi distribuite in Romania la finele acestei luni, potrivit informatiilor de la Ministerul Sanatatii, pe cand in tarile vest-europene campania de vaccinare a inceput de cateva saptamani.

Cum influenteaza virusul AH1N1 piata muncii


* Angajatii profita de cea mai mica raceala pentru a-si lua concedii medicale
* Angajatorii iau masuri de prevenire de frica sa nu ramana fara forta de munca si ii trimit pe angajati acasa de la primele simptome
* Clincile private vand modele de "planuri de urgenta"

Ultimele articole

»
»
»