Concediul fara plata al bugetarilor, in faza de organizare

O parte din institutiile de stat au decis modalitatea in care va fi pusa in aplicare decizia de reducere a cheltuielilor cu personalul cu 15% in lunile noiembrie si decembrie. Ministerul Educatiei a informat inspectoratele scolare ca zilele libere se vor acorda pe 30 noiembrie si in perioada 14 - 18 decembrie. In cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, consiliul de administratie a hotarat ca angajatii sa fie trimisi in concediu fara plata, insa fara ca aceasta masura sa afecteze continuitatea activitatilor din institutie. "In cazul in care ne trimit fortat in concediu, atunci nu vad logica asigurarii unei continuitati", spune Marius Esi, profesor de stiinte socio-umane in cadrul Colegiului National Mihai Eminescu din Suceava.

Si conducerea Primariei Sectorului 6 din Capitala a decis impreuna cu membrii consiliului local si reprezentantii sindicatului ca se vor acorda opt zile de concediu fara plata. "Repartizarea personalului care va intra in concediu fara plata va fi facuta la nivelul fiecarui departament in asa fel incat activitatea zilnica si programul cu publicul sa nu fie restrictionate", sustin reprezentantii biroului de presa ai institutiei. Si angajatii Primariei Covasna vor lucra timp de o saptamana dupa un program redus la patru ore pe zi, ei urmand sa mai aiba o zi de concediu fara plata in noiembrie si alte patru in decembrie, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, organizatiile sindicale ameninta cu proteste daca se va continua punerea in practica a concediului fara plata. Membrii federatiei Sanitas spun ca vor sa stranga semnaturi de la membrii de sindicat pentru a da statul in judecata, deoarece sunt incalcate drepturile prevazute in Codul muncii si in Contractul Colectiv de Munca pentru personalul sanitar.

"Angajatii din sanatate nu mai primesc, in anumite zone, din luna aprilie unele sporuri. In ultimul trimestru din 2009 am ramas si fara prima de stabilitate, deci daca insumam toate aceste drepturi reiese mai mult de 15,5%. Noi ne-am dat cota de sacrificiu, de aceea nu suntem de acord cu concediul fara plata", a declarat, pentru Mediafax, Marius Petcu, presedintele Sanitas. Si Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) a anuntat ca va declansa proteste, din ianuarie 2010, daca noul Guvern nu va rezolva problemele angajatilor din domeniu si va continua politica de diminuare a veniturilor.

Ultimele articole

»
»
»