Fostul actionar al Scandia, recrutat de competitorul Hame

Sorin Bozdog, fostul actionar al Scandia Romana - cel mai mare producator local de conserve din carne, a preluat conducerea companiei Hame Romania, unul dintre principalii competitori ai Scandia. Reprezentantii Hame au confirmat faptul ca Sorin Bozdog ocupa functia de director general al companiei, dar nu au dorit sa dezvaluie mai multe detalii. "Nu dorim sa comentam", a fost raspunsul grupului ceh la solicitarea ZF. Sorin Bozdog a parasit conducerea Scandia Romana impreuna cu tatal sau, Ioan Bozdog, in primavara anului 2008, in urma unor divergente aparute intre cei doi si ceilalti actionari ai companiei, Elga Comert (acum cu peste 80% din actiuni - n. red.), filiala a companiei elvetiene Elga Suisse Alimentari, Spot Industrial (15% din titluri) si alte persoane fizice.

Inainte de a lua aceasta decizie, Ioan Bozdog detinea functia de director general al Scandia Romana, iar Sorin Bozdog era director general adjunct al companiei. In plus, Sorin Bozdog detinea si 5% din actiunile liderului din industria conservelor din carne, pe care ulterior le-a vandut actionarului majoritar al companiei Elga Comert.

Grupul Hame, a carui filiala a rulat afaceri de aproximativ 11 milioane de euro la nivelul anului 2008, este detinut de fondul de investitii Nordic Partners de aproximativ doi ani. La momentul preluarii, reprezentantii Hame declarau ca intentia fondului de investitii este de a dubla cifra de afaceri a filialei din Romania. Spre comparatie, in 2008, Scandia Romana avea o cifra de afaceri de 53 de milioane de euro.

Din acel moment insa, Hame Romania a schimbat doi directori generali dupa plecarea lui Petr Subrt, cel care a coordonat intrarea producatorului ceh de pateuri pe plan local. Reprezentantii companiei nu au dorit sa dezvaluie evolutia cifrei de afaceri a Hame Romania in 2009 si nici sa ofere mai multe detalii despre companie.

Fondul de investitii si-ar putea atinge insa obiectivele de crestere ale businessului local, dupa ce l-au recrutat pe unul dintre oamenii care a fost implicat direct in ridicarea si mentinerea companiei Scandia la o cota de piata de peste 50% pe segmentul conservelor din carne, potrivit celor mai recente date disponibile.

Autor: Diana Tudor, ZF