Fiecare angajat al fabricii Continental din Timisoara a adus profit de 35.000 de euro. Salariul mediu net ajunge la 4.300 de euro pe an

Producatorul de anvelope Continental Timisoara estimeaza o crestere cu 25% a cifrei de afaceri in acest an, urmand sa ajunga la 419 milioane de euro. In acelasi timp compania, unul dintre principalii actori din productia locala de componente auto, si-a bugetat investitii de 19 milioane de euro care vor aduce inca 160 de locuri de munca in 2010. Continental a consemnat in cusul anului trecut afaceri de 337 de milioane de euro, in crestere cu 10% comparativ cu anul anterior, iar profitul net s-a apreciat de cinci ori ajungand la 49 mil. euro in urma masurilor de eficientizare si a investitiilor realizate in fabrica.

Astfel, in 2009 fiecare din cei 1.400 de angajati ai fabricii care produce peste 14 milioane de anvelope anual a adus companiei un profit de aproape 35.000 de euro, de cinci ori mai mult ca in 2008. "Acest profit per angajat este la un nivel bun. In comparatie, in outsourcing (unde angajatii au studii superioare si cunosc doua limbi straine - n.red.) profitul net per angajat este sub 15.000 de euro", a declarat Mirela Marinescu, head of recruitment & selection al grupului APT, unul dintre jucatorii de top cinci din recrutare, cu afaceri de peste 12 mil. euro anul trecut.

In comparatie, producatorul de automobile Dacia a raportat in cursul anului trecut afaceri de 2,1 miliarde de euro si un profit de 54,3 milioane de euro. Raportat la performanta angajatilor, fiecare din cei 12.700 de oameni care lucreaza la Mioveni a adus Dacia si actionarului Renault 4.276 de euro.

Cat costa fiecare angajat

Concomitent cu cresterea productivitatii Continental a realizat si o majorare, intr-o proportie mai mica, a salariului mediu net in companie cu circa 4% in lei, la 1.504 lei ( 358 de euro). "In sectorul serviciilor acest salariu este unul de start, dar in industrie este un salariu mediu normal", a declarat Marinescu. Considerand salariul net, cheltuielile totale ale Continental cu fiecare angajat in parte au urcat lunar la 2.274 de lei (aproape 650 de euro), respectiv 7.800 de euro pe an.

Astfel, luand in calcul cheltuielile cu salariile si faptul ca primele de productie, de sarbatori sau de performanta adauga circa 10% la aceste cheltuieli anual, fondul de salarii al fabricii de anvelope a urcat anul trecut la aproape 12 milioane de euro. Avand in vedere ca in 2010 efectivul salarial va creste cu inca 160 de oameni fondul salarial va depasi acest prag.

Planuri pentru 2010


Potrivit informatiilor furnizate de Continental, cresterea performantelor a fost realizata prin investitii care s-au ridicat la o medie de peste 10 milioane de euro in ultimii ani. Astfel, in cursul anului trecut a fost demarata constructia unei noi sectii de productie care realizeaza amestecurile de cauciuc pentru anvelope, investitia fiind estimata la 50 de milioane de euro. Aceste investitii angajate vor aduce in 2010 numai in fabrica de anvelope inca 20 de milioane de euro, pentru consolidarea productiei locale.

Autor: Alexandru Anghel, ZF