Cele 138.000 de pensii speciale din MAI si MApN, neatinse

Ministrul muncii Mihai Seitan a afirmat ieri ca prin reducerea celor 8.000 de pensii speciale ale personalului aeronautic, diplomati, parlamentari si magistrati se face o economie de 100 mil. euro pe an, dar nu a spus nimic despre reducerea pensiilor celor 138.000 de fosti militari, politisti si angajati ai serviciilor secrete, care impreuna primesc pensii in valoare de aproape 700 mil. euro anual de la stat. Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.

Pensiile incasate de cei 138.000 de fosti angajati ai serviciilor secrete, de la Ministerul de Interne si Aparare, SRI, SIE si SPP care sunt mai mici de 3.000 de lei, adica majoritatea, nu vor fi afectate de reducerea de 15% pe care Guvernul o aplica pentru celelalte categorii de pensionari.

Internele si Apararea reprezinta 94% din totalul pensiilor speciale, adica 138.000, iar restul pensiilor speciale se aloca pentru un numar de peste 8.000 de magistrati, parlamentari sau aviatori.

Autor: Adelina Mihai, ZF