Draxlmaier a concediat in trei ani 9.000 de angajati

Grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria componentelor auto locala, a renuntat in ultimii trei ani la aproape 9.000 de angati, iar afacerile s-au comprimat cu 35%, la 120 mil. euro la finalul anului trecut, de la 186 mil. euro in 2008. In cursul anului 2008 Draxlmaier angaja in cinci fabrici din Romania peste 18.700 de oameni. Grupul Draxlmaier este prezent in Romania din 1993 cand a construit prima fabrica la Pitesti, unde produce sisteme de bord, care a fost urmata in 1994 de o fabrica de componente auto interioare la Codlea, in Brasov si in 1998 de o fabrica de componente electrice pentru motoare in Satu Mare. Dupa anul 2000 compania a mai construit doua unitati, ce produc sisteme si tehnica de verificare, la Timisoara, si de componente de cauciuc la Hunedoara, totalizand investitii de 220 mil. euro.

Scaderea vanzarilor de autovehicule la nivel european in 2008 - 2009 a determinat compania sa demareze un program amplu de restructurari, ceea ce a determinat concedierea a mii de oameni. Astfel, la inceputul anului trecut compania se confrunta cu o reducere de mai mult de 35% a comenzilor, ceea ce a determinat scurtarea saptamanii de lucru si estimari de continuare a scaderii activitatii de productie.

Pe langa restructurari Draxlmaier a vandut si fabrica de decoratiuni interioare din Codlea la inceputul acestui an catre un alt grup german, Mutares AG, valoarea tranzactiei nefiind publicata. Fabrica genera afaceri de 26 mil. euro in 2008 si angaja 1.000 de oameni.

2010 continua in aceeasi tendinta

Pentru anul in curs Draxlmaier vede in continuare o scadere a cifrei de afaceri pe plan local, pana la 111 mil. euro, iar efectivul salarial va fi in continuare restructurat pana la 9.800 de oameni, de la 11.900 la finalul anului trecut.

La fel ca si Draxlmaier si producatorul de cablaje Alcoa a renuntat la fabricile din Romania, care au fost preluate de Leoni, SEWS si Kromberg & Schubert. In acelasi timp alti producatori de componente precum Takata Petri sau Autoliv angajeaza in continuare sute de oameni in Romania, pentru a face fata noilor contracte angajate.

Chiar daca restructurarea afacerilor din Romania continua al treilea an la rand, Ferdinand Zilcher, directorul operational al companiei, spune ca investitiile vor fi mentinute. Astfel, in 2010 Draxlmaier va investi 7,8 mil. euro pentru modernizari si echipamente.

Autor: Alexandru Anghel, ZF

Ultimele articole

»
»
»