Cea mai mare firma de leasing si-a schimbat seful. Unicredit a adus un bancher

Antoaneta Curteanu, fost adjunct la divizia de corporate banking a UniCredit Ţiriac Bank, a fost numită CEO al UniCredit Leasing, cea mai mare companie din domeniu. Ea lucrează pentru UniCredit din 2000, de când italienii au venit în România prin preluarea Demirbank, şi îl înlocuieşte la conducerea companiei de leasing a grupului pe austriacul Andreas Obrist. Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, spune că transferul unui executiv din bancă la UniCredit Leasing are în vedere aplicarea unei strategii de creştere a sinergiilor şi a vânzărilor încrucişate. Curteanu avea şi varianta unui post regional la Viena, la UniCredit Bank Austria.

"Am considerat că experienţa pe care o pot câştiga la leasing este cea mai bună alegere şi este şi în interesul grupului. Obiectivul UniCredit Leasing este să-şi menţină poziţia de lider, păstrând însă marjele pentru a nu ajunge pe pierdere. Pentru anul acesta avem un plan de creştere cu 20% a volumului bunurilor finanţate, ceea ce înseamnă business nou de peste 300 de milioane de euro", a declarat Curteanu. Sub presiunea provizoanelor care apasă şi firmele de leasing, compania a avut totuşi pierdere în trimestrul I.

Poziţia Antoanetei Curteanu de adjunct al vicepreşedintelui executiv pe corporate banking al UniCredit Ţiriac Bank nu va fi ocupată. În schimb, va fi numit un succesor la conducerea diviziei global transaction banking, care îi era subordonată.

Ea spune că grupul vrea creştere în România şi pe piaţa leasingului, pe lângă cea bancară, astfel că UniCredit Leasing înregistrează în prezent chiar un excedent de finanţare. "Bani sunt, însă criteriile de eligibilitate pentru clienţi nu se pot schimba. Din păcate şi aşteptările de prelungire a recesiunii în acest an, confirmate şi de analiştii grupului nostru care şi-au revizuit sub zero prognoza de creştere economică, schimbă un pic lucrurile faţă de aşteptările iniţiale mai optimiste privind a doua jumătate a anului."

O posibilitate de creştere poate fi preluarea portofoliilor unor jucători mici, care nu mai fac faţă volumului de bunuri recuperate sau nu mai au finanţare. "Reposedatele reprezintă o problemă. Trebuie să vedem şi în portofoliul nostru cât sens are să ţii de preţul de contabilitate. Până la urmă este o chestiune de matematică."

Curteanu afirmă că leasingul este un produs mai "agil" decât creditul bancar, astfel că într-o perioadă de criză poate face bine companiilor pentru că acestea îşi pot elibera din greutatea care apasă pe bilanţ mutând active pe leasing, inclusiv din categoria imobiliarelor.

"Bilanţul arată altfel, dar nu trebuie exagerat pentru că în cele din urmă tot se calculează gradul de îndatorare." Ea spune că UniCredit Leasing va continua să urmeze condiţii stricte în privinţa concentrării riscurilor. În cadrul portofoliului corporate o cotă de circa 42% este deţinută de echipamente şi maşini de peste 3,5 tone, autovehiculele de tonaj mai mic au 38%, iar imobiliarele - 20%.

În privinţa sectorului de real-estate Curteanu afirmă că sunt pe piaţă proiecte finalizate şi funcţionale - birouri sau hale - construite de antreprenori care au nevoie de cash şi atunci formule de tipul "sale and lease-back" pot constitui sursă de finanţare pentru alte proiecte sau de bani pentru acţionari. Pe de altă parte, dezvoltatorii ţin de preţuri, astfel că vânzările de proiecte întârzie. "Nici băncile nu au intrat tare la executare silită, iar datoriile au fost în general restructurate."

Cu o experienţă de peste 10 ani în corporate banking, Curteanu spune că bilanţurile finale ale clienţilor pe 2009 sunt aşteptate "cu mari emoţii". "Companiilor româneşti de talie medie le-a luat mai mult să se adapteze la criză, mai ales celor de tipul business de familie. Unii şi-au angajat manageri profesionişti, dar alţii preferă să păstreze un control strict. Problema este că mulţi n-au putut sta departe de speculaţii şi vedem brusc în bilanţuri terenuri sau active non-core şi trebuie găsite soluţii pentru a scăpa de ele."

Ea spune că se descurcă bine în această perioadă firmele care exportă. Pe de altă parte, nu vede o încetinire a numărului de firme care intră în insolvenţă. "Posibilitatea ca banca să preia acţiuni la o firmă în restructurare va face bine pentru că banca nu mai este panicată că pierde controlul situaţiei, poate avea un om în CA şi poate să ajute mai mult. Ar fi bine ca şi mediul de afaceri să facă nişte paşi în sensul ca insolvenţa să nu mai fie o cale ireversibilă spre faliment."

Autor: Razvan Voican, ZF