De ce va ajunge România să importe şoferi şi mecanici, deşi are aproape 700.000 de şomeri

Inginerii, muncitorii calificaţi, reprezentanţii de vânzări şi şoferii sunt cel mai greu de recrutat în prezent în România, iar problema găsirii candidaţilor pentru aceste poziţii s-a extins la nivel mondial. Angajatorii, guvernele şi asociaţiile profesionale din toată lumea încearcă să găsească soluţii prin care să stimuleze mobilitatea forţei de muncă calificate, arată rezultatele unui studiu recent realizat de firma de recrutare Manpower.

Deşi 36% din angajatorii de pe piaţa locală continuă să întâmpine dificultăţi la recrutarea candidaţilor, România nu este singura ţară care are probleme cu deficitul de talente. State precum SUA, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Brazilia au probleme în ceea ce priveşte recrutarea de muncitori calificaţi.

Lipsa de interes a tinerilor pentru meseriile calificate reprezintă un indiciu clar asupra faptului că angajatorii vor fi nevoiţi să găsească noi modalităţi prin care să-şi creeze forţă de muncă calificată.
"În cazul în care competenţele potrivite nu pot fi găsite în interiorul graniţelor unei ţări, migraţia strategică poate implica recrutarea din alte părţi. De exemplu, unele companii de construcţii navale americane - situate în oraşe unde baza forţei de muncă se pensionează sau au plecat - au adus lucrători cu experienţă din ţări precum Mexic şi Croaţia", se arată în studiul Manpower.

Mai puţin de unu din trei tineri de 15 ani, în Germania sau Republica Cehă, se vede pe sine ocupând un loc de muncă fizică într-o meserie calificată până la vârsta de 30 de ani. În alte ţări dezvoltate, interesul pentru meserii calificate este şi mai mic: sub 12 % din adolescenţii italieni, 10% dintre americani şi 8% dintre japonezi cred că vor avea o meserie de muncitori calificaţi, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

"Sistemul legislativ sprijină circulaţia muncitorilor. Deşi există şi excepţii, un muncitor calificat dintr-o ţară europeană, de obicei, nu are nevoie de un permis de muncă special pentru a ocupa un loc de muncă într-o alta ţară europeană. Acest lucru permite ca sute de măcelari calificaţi din ţări precum Slovacia, Republica Cehă şi Portugalia să meargă în Norvegia în fiecare vară şi toamnă, atunci când este sezonul de vârf în industria de prelucrare a cărnii norvegiene", se mai arată în concluziile studiului Manpower.

Cercetarea s-a realizat pe un eşantion de 35.000 de angajatori din 36 de ţări, 750 din companiile participante la studiu fiind din România.
În luna august, angajatorii români au raportat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă peste 10.500 de joburi vacante, majoritatea fiind pentru muncitori în domeniul confecţiilor, şoferi, zidari sau tâmplari. Aproape în fiecare lună companiile scot la concurs peste 10.000 de locuri de muncă, însă o mare parte din cei 680.000 de şomeri nu vor să se angajeze pe aceste poziţii, pentru că salariile sunt mici şi preferă să primească indemnizaţia de şomaj.

Salariul lunar al unui şofer dintr-o mediul privat variază între 1.500 şi 2.000 de lei, în timp ce salariul unui şofer de la stat este, în general, de 1.000 de lei net, însă au existat cazuri în care un şofer din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, de exemplu, să câştige 3.600 de lei net pe lună.

Autor: Adelina Mihai, ZF

Ultimele articole

»
»
»