Salariile medicilor polonezi, de 4 ori mai mari decât în România

Salariul mediu al unui medic care lucrează în sistemul privat de sănătate din Polonia era anul trecut de 2.700 de euro, de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu net al unui medic care lucrează la pivat în România, potrivit calculelor ZF.

Astfel, salariul mediu al unui medic ce lucrează în cadrul celui mai mare operator de spitale şi clinici private din Polonia, EMC Medical Institute, a crescut cu 50%, de la 1.800 de euro în 2006 la 2.700 de euro anul trecut potrivit datelor reprezentanţilor Asociaţia Spitalelor Private din Polonia.

EMC Medical Institute operează opt spitale, 16 clinici şi are 2.000 de angajaţi dintre care 1.450 de oameni sunt din zona medicală.

Spre comparaţie, salariul mediu pentru un medic român care lucrează la privat este de 714 euro (3.000 de lei) la scară naţională, în timp ce în Bucureşti, acesta se duce înspre 952 de euro (4.000 de lei), potrivit reprezentanţilor din clinicile private. Pe de altă parte, salariul mediu al unui medic în sistemul public este de 500-600 de euro. Salariul unui medic la început de carieră este de 170-340 de euro pe lună, potrivit datelor existente pe site-urile spitalelor.

Dacă pe de o parte, există o diferenţă extrem de mare la nivelul remuneraţiilor medicilor, pe de altă parte, în ceea ce priveşte asistentele, nivelul salariilor se apropie.

În cadrul companiei poloneze, salariul unei asistente era anul trecut de 800 de euro în timp ce în România salariile încep de la 285 de euro (1.200 de lei) şi urcă în funcţie de experienţă. Cu sporuri, cu weekend-ul şi cu lucrul de noapte, o asistentă poate ajunge la 3.000 de lei (714 euro).

Salariile foarte mici şi starea extrem de proastă a spitalelor au determinat mulţi medici să plece în străinătate.

La finalul lunii martie, în România existau 36.780 de medici în România, cu 6,2% mai puţin comparativ cu anul 2009, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

"În momentul în care vom trece de 1.800 de euro şi vom ajunge la 2.200 de euro (salariul unui medic - n. red.), atunci o să primim şi noi medici din afara graniţelor Uniunii Europene", a spus Cristian Anton Irimie, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, fără să precizeze când ar putea ajunge medicii români să câştige ca în Polonia. Irimie a fost prezent la evenimentul Sănătate 2010 organizat de Forum Invest.

Cu toate că plecarea medicilor a devenit o problemă extrem de importantă în sistemul sanitar din România, pe agenda Ministerului Sănătăţii nu se află o strategie coerentă de reţinere a lor în ţară. Întrebat cum ar putea să arate bilanţul Ministerului peste un an, în ipoteza în care la conducere vor rămâne aceiaşi oameni, Irimie nu a vorbit despre păstrarea medicilor în ţară. El a indicat că instituţia şi-a propus clasificarea spitalelor, acreditarea lor, continuarea descentralizării şi creşterea controlului în ceea ce priveşte sănătatea publică. Întrebat şi de ce este aşa de lent progresul în sistemul de sănătate, Irimie a răspuns: "Pentru că avem de luptat cu mentalităţile".

Autor: Ioana David, ZF