Ce politici de HR au aplicat firmele în ultimul an: Au mai dat afară oameni, dar au majorat salariile

Numărul mediu de angajaţi din firmele private a scăzut cu 5% în perioada septembrie 2009 - septembrie 2010, însă angajatorii au decis să majoreze veniturile angajaţilor rămaşi, în medie, cu 9%, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania PayLogic, care oferă servicii de externalizare a salariilor şi administrare de personal. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 102 firme private care au împreună 12.350 de angajaţi.

Cu alte cuvinte, pe parcursul anul trecut, 650 de angajaţi din aceste companii şi-au pierdut locurile de muncă, însă angajaţii rămaşi, cei 12.350 de oameni, au înregistrat creşteri de până la 9% în venituri. Însă creşterea reală a veniturilor resimiţită de angajaţii acestor companii a fost însă de mai puţin 2%, raportată la o inflaţie de aproape 8%.

"Venitul mediu per angajat a început să crească faţă de anul trecut, ca dovada că firmele s-au adaptat la condiţiile existente pe piaţă. Creşterea veniturilor s-a făcut nu neapărat prin mărirea salariilor, cât prin <conectarea> acestora la performanţele companiilor şi eficienţa angajaţilor", susţin reprezentanţii PayLogic.

Şi fluctuaţia de personal a scăzut dramatic în ultimul an, cu 92%, mai arată rezultatele studiului PayLogic.

"Angajaţii se tem încă să facă o schimbare, în contextul economic actual, însă şi semnalul pozitiv dat de companii prin creşterea veniturilor a dus la creşterea încrederii angajaţilor în companiile în care lucrează", mai spun reprezentanţii PayLogic.

Printre clienţii companiei PayLogic, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, se numără Mercedes - Benz România, Cetelem sau Kromberg&Schubert.

De la începutul acestui an, venitul mediu per angajat a crescut cu 4%, potrivit studiului Paylogic. Cifrele sunt susţinute şi de un alt studiu realizat recent, al companiei de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România, care a concluzionat că salariile angajaţilor din 150 de firme private au crescut în acest an, în medie, cu 4,3%.