Studenţii români vor să plece la studii în străinătate ca să se facă economişti sau specialişti în marketing

Cel puţin 7.000 de absolvenţi de liceu sau studenţi şi-au căutat un program de licenţă sau de masterat în străinătate, în cadrul a două târguri educaţionale care au avut loc în ultima lună, iar cei mai mulţi sunt interesaţi mai ales de programele cu specializare în afaceri şi management, marketing sau comunicare.

Studenţii români vor să-şi continue studiile de masterat în străinătate pentru că nu reuşesc să se angajaze, odată ce rata şomajului în rândul absolvenţilor a crescut semnificativ în ultimul an, în prezent existând aproape 53.000 de şomeri cu facultate.

"Am terminat facultatea în acest an şi aş vrea să mă orientez spre un master în afară. Mi-am luat un an liber ca să am timp să studiez cu atenţie programele de master din alte ţări. Ofertele sunt bune şi calitatea învăţământului din Franţa sau din Marea Britanie, de exemplu, este net superioară faţă de cea din România. În plus, studiile în străinătate oferă şansa de a lucra pe un salariu mai bun şi mai multe oportunităţi de a avansa", a spus Alexandra Velicu, studentă la Facultatea de Litere, care a participat la finele săptămânii trecute la târgul educaţional " World Educational Fair 2010", organizat de Integral Programe Educaţionale, o companie care oferă servicii legate de programele de studiu în străinătate.

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei şi este posibil ca numărul acestora să crească, odată ce interesul tinerilor pentru joburi în străinătate este mai mare.

Cele mai ieftine trec de 1.700 de euro pe an


Potrivit organizatorilor, specializările din domeniul ingineriei sunt de interes pentru 16% din cei 1.200 de studenţi înregistraţi online până în prima zi a târgului, în timp ce peste 37% dintre aceştia caută un program specializat pe economie, marketing, design, comunicare, mass-media sau ştiinţe politice.

Cu excepţia Danemarcei, unde nu există taxă de şcolarizare la universităţile de stat pentru studenţii străini care provin din statele membre ale Uniunii Europene, printre cele mai ieftine programe educaţionale se află în Olanda sau în Franţa.

Spre exemplu, taxa de şcolarizare la Universitatea Groningen din Olanda pentru programul de licenţă este de 1.720 de euro pe an, în timp ce costurile unui master sau MBA pot ajunge până la 13.700 de euro pe an. În Franţa, în cadrul Universităţii La Rochelle Business School, un an de studiu poate ajunge şi până la 7.000 de euro.

În Danemarca, cursurile sunt finanţate de guvernul danez, care suportă un cost de 10.000 de euro pe an pentru fiecare student.

"Mi-aş dori să urmez cursurile unei facultăţi din afară deoarece au un sistem de învăţământ foarte interactiv, iar accentul cade foarte mult pe practică. Şi la noi sunt foarte multe oferte la facultăţi, dar cred că am mai multe şanse să mă angajez într-un loc de muncă bine plătit urmând cursurile unei facultăţi prestigioase din afară", spune Eugenia Cristea, elevă în cadrul liceului Mihail Sadoveanu din Capitală.

Autor: Alexandra Stanescu, ZF