Profesorii celor mai bune masterate în management din lume ajung la salarii de 200.000 de euro/an

Salariile profesorilor care predau la cele mai bune programe de management din lume şi care au rezultate bune în sfera cercetării sunt de două-trei ori mai mari decât cele ale celor care lucrează în instituţiile publice, ajungând uneori până la 200.000 de euro/an, adică la peste 16.600 de euro pe lună.

În cadrul şcolilor de afaceri există programe de MBA adresate managerilor cu experienţă de lucru de minimum 3 ani şi programe de masterat în management oferite tinerilor absolvenţi de facultate fără experienţă, care ţintesc o poziţie de middle management.

"Un profesor senior al şcolii noastre câştigă între 150.000 şi 200.000 de euro pe an, la care se adaugă bonusurile în funcţie de performanţă. Nu vrem ca oamenii care vin să lucreze la noi să ne aleagă după salarii, pentru că nu putem recruta la preţuri foarte ridicate. Salariul unui profesor junior care are doctoratul şi o experienţă de 4 - 5 ani este între 40.000 şi 50.000 de euro pe an", spune Olivier Oger, decanul şcolii de afaceri Edhec Business School (Franţa), care oferă unul dintre cele mai bune programe de masterat în mana­ge­ment din lume, aflat pe locul 14 în topul Financial Times din acest an.

Profesorii fac parte din categoria celor mai slab plătiţi salariaţi din economie atât în Ro­mânia, cât şi în alte ţări din vestul Europei. Ast­fel, dascălii din cele mai bune şcoli de afa­ceri pot avea venituri de trei sau de patru ori mai mici decât executivii de top din multi­na­ţ­ionale, ale căror câştiguri anuale pot ajunge la unu sau chiar două milioane de euro pe an.
În Belgia, de exemplu, salariul unui pro­­fesor cu experienţă în învăţământul pri­mar nu depăşeşte 2.000 de euro net pe lună. În România însă, salariul unui profesor din şcolile private începe de la 500 de euro şi poate ajunge la 1.500 de euro net pe lună.
"În instituţiile publice, salariile sunt fixate de stat şi sunt destul de scăzute. Ca insti­tuţie privată, încercăm să rămânem aliniaţi la piaţă, să recurtăm profesori interna­ţionali, să-i atragem şi să-i plătim bine. Avem un angajat care se ocupă de gă­sirea unui loc de muncă pentru soţul/ soţia profesorului interna­ţional recrutat sau de ale­gerea unei şcoli cu programă în limba en­gleză pentru copilul dascălului".

Şi absolvenţii care termină unul dintre cele mai bune programe de mana­ge­ment din lume pot avea venituri destul de mari, de până la 4.500 - 5.000 de euro pe lună, potrivit to­pului FT.
Câteva zeci de români se înscriu în fiecare an la cel mai bine cotate masterate de ma­na­gement din lume, însă numărul celor care se întorc să lucreze în ţară nu poate fi es­ti­mat. "Studenţii români de la şcoala noas­tră sunt foarte buni la ma­te­ma­tică şi la in­for­ma­tică. Programa are o con­cen­trare puter­nică pe seg­mentul finance, iar adesea acesta este mo­­tivul pentru care românii preferă să vină aici".

Autor: Adelina Mihai, ZF