120 de români plătesc între 30.000 şi 50.000 € pe an ca să-şi dea copiii la licee private străine

Cel puţin 500 de părinţi au fost în acest weekend la un târg de licee private organizat în Capitală, pentru a studia oferta educaţională a 17 licee private din Marea Britanie, Elveţia şi Germania, unde taxele de şcolarizare ajung până la 80.000 de euro pe an.

"Estimăm că aproximativ 120 de elevi români pleacă la studii în fiecare an la şcolile private din străinătate. Spre exemplu, în prezent sunt înscrişi 53 de elevi la liceele din Elveţia şi 67 la licee private din Marea Britanie.
De regulă, părinţii fac cercetări cu doi ani înainte ca elevul să împlinească vârsta de înscriere la liceu", susţine Sveltan Danev, general manager şi co-proprietar al grupului bulgar Integral, organizator al "Târgului liceelor de elită din Europa", desfăşurat în acest weekend în Capitală, aflat la cea de-a doua ediţie în România. Firma Integral Programe Educaţionale, care mai organizează astfel de târguri şi în Bulgaria, este prezentă pe piaţa locală de trei ani.

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit estimărilor Ministerului Educaţiei, însă numai o parte dintre aceştia se înscriu la cele mai bine cotate programe de învăţământ în topurile internaţionale. Numai 200 de români s-au înscris anul trecut la una dintre cele mai bune universităţi din lume, potrivit unor date centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la universităţi.

"O familie cu doi copii pe care vrea să-i trimită la studii în Marea Britanie trebuie să cheltuie cel puţin 60.000 de euro pe an", spune Robert Price, directorul de admitere al şcolii Brooke House College din Marea Britanie. Copiii care învaţă la astfel de licee sunt supravegheaţi întreaga zi de către angajaţii şcolilor şi vin acasă numai în vacanţe.

Cei mai bogaţi părinţi sunt însă cei care-şi duc copiii la liceele din Elveţia, unde costurile anuale sunt cuprinse între 45.000 şi 80.000 de euro pe an. Învăţământul privat din Elveţia este cel mai scump din Europa, aceasta fiind şi ţara cu cel mai scump cost al vieţii şi totodată cu cele mai mari salarii, potrivit unor studii făcute de firma Mercer. În Germania, costurile de şcolarizare sunt ceva mai mici, între 15.000 şi 20.000 de euro pe an pentru un liceu privat, în timp ce în Marea Britanie ajung, în medie, la 30.000 de euro pe an.

Românii vor ca şcolile străine "să-i scoată oameni" pe copiii lor

Ionuţ Florescu, proprietarul unei tipografii din Capitală, are un copil în vârstă de 7 ani care este în prezent în clasa a doua la British School of Bucharest, unde taxa de şcolarizare ajunge până la 17.950 de euro pe an. "Primul obiectiv pe care îl urmăresc atunci când îmi înscriu copilul la o şcoală privată este acela de a-l educa cu anumite valori, altfel spus, învăţământul la o astfel de şcoală îl poate scoate om", spune Florescu, care a menţionat că are venituri "suficiente" în aşa fel încât să-i poată asigura o traiectorie educaţională copilului său.

Consilierii în educaţie spun că, până în 2007, numai familiile foarte bogate îşi permiteau să-şi trimită copiii la liceu în străinătate. În prezent, doctori, avocaţi, notari, stomatologi, manageri din companii internaţionale se înscriu în rândul părinţilor care vor să-şi trimită copiii la studii în străinătate.

Elena P., medic la un spital de stat, şi Liviu P., inginer şi expert în sectorul public, au venituri lunare de 6.000 - 7.000 de lei (1.400 - 1.650 de euro), acestea incluzând şi veniturile părinţilor lor. Ei vor să-şi înscrie copilul (în vârstă de 13 ani) la o tabără de vară în cadrul unui liceu din Marea Britanie. Motivul? "Mai mult ca sigur îşi va continua studiile liceale şi universitare în România. Însă vreau să vadă că lumea este mai largă decât România şi, eventual, să se gândească să urmeze cursurile unui masterat sau alte studii mai aprofundate în străinătate. Costurile pentru o tabără de vară se ridică la 2.000 de euro pe lună pentru două săptămâni", spune Liviu.

Liceele private străine sunt mai scumpe decât cele de pe piaţa locală. În România, taxele pentru programa de învaţământ pentru cei care învaţă la Liceul Internaţional de Informatică (una dintre cele mai bune instituţii private de învăţământ) ajung până la 3.250 de euro pe an. Anual, 160.000 de elevi români se înscriu la liceu, însă numărul celor care aleg liceele private este foarte redus, piaţa locală fiind foarte mică, de numai 30 de astfel de instituţii acreditate de minister.

Autor: Adelina Mihai, ZF