53 de români învaţă în liceele private din Elveţia. Plătesc câte 50.000 de euro/an

Cei mai mulţi elevi români care învaţă la liceele private din străinătate preferă instituţiile de învăţământ din Elveţia sau din Marea Britanie, pentru că în aceste ţări se oferă diplome recunoscute internaţional, deşi nu există o statistică privind numărul de elevi care învaţă în prezent în străinătate. În general, românii aleg liceele cu specializare în limbi străine, economie, matematică sau chimie şi biologie.

"Din cauza lipsei evidenţelor legate de vize din ambasade care înainte de intrarea României în Uniunea Europeană erau disponibile, este greu de spus câţi elevi români învaţă la liceele din străinătate. Totuşi, în special pentru Elveţia putem estima un număr de 53 de elevi români care studiază în cele mai prestigioase instituţii", susţine Ivan Domuschiev, manager pentru Romania al Integral Programe Educaţionale, un ONG cu activităţi în domeniul educaţional.

De cele mai multe ori, după absolvirea liceului în străinătate, românii continuă studiile la universităţi europene sau americane, mai ales că, după intrarea României în Uniunea Europeană, taxele de şcolarizare au devenit mai accesibile.

"Până în 2007, numai familiile foarte bogate îşi permiteau să trimită copiii la liceu în străinătate. Acum, doctori, avocaţi, notari, stomatologi, manageri din companii internaţionale, proprietari de afaceri medii şi mari reprezintă categoriile care pot accesa cel mai uşor un program de studii liceale pentru copiii lor", a mai spus Domuschiev.
Cu toate acestea, liceele private străine sunt mai scumpe decât cele de pe piaţa locală. Spre exemplu, Chase Academy din Marea Britanie oferă o bursă care va diminua suma totală până la 8000 de lire sterline (9.500 euro), incluzând taxe, cazare, mâncare, uniformă, manuale, iar copiii au nevoie de 5 -10 lire sterline pe săptămână ca bani de buzunar. În România, taxele pentru programa de învaţământ liceală pentru cei care învaţă la Liceul Internaţional de Informatică (una din cele mai bune instituţii private de învăţământ) ajung până la 3.250 de euro pe an.

"Şcolile de stat sunt gratuite în Marea Britanie şi doar cazarea şi mâncarea trebuiesc acoperite de părinţi, începând de la 6000 lire (7.200 de euro) pe an în campus. În şcolile elveţiene se poate ajunge la 50.000 de euro, incluzând chiar şi o excursie în Australia, în timp ce în Marea Britanie costurile medii se apropie de 25.000 de lire sterline (30.000 de euro) ", a mai spus Domuschiev.

În acest weekend, 17 licee private din Marea Britanie, Germania şi Elveţia îşi vor prezenta oferta educaţională pentru românii care vor să înveţe în străinătate, în cadrul evenimentului "Târgul liceelor de elită din Europa", organizat de Integral Programe Educaţionale. Târgul va avea loc sâmbătă şi duminică, la hotelul Hilton din Capitală.

Autor: Adelina Mihai, ZF