630 de studenţi vor face practică pentru Nokia, Siemens sau Leoni pe salarii din bani europeni

Compania Adecco Resurse Umane, parte a grupului cu activităţi în resurse umane Adecco, a câştigat un proiect în valoare de 2,85 de milioane de euro din fondurile europene pentru resurse umane, prin care 630 de studenţi din Timişoara, Cluj şi Sibiu să urmeze stagii de practică în următorii trei ani în marile companii din aceste regiuni.

"Studenţii care participă la program vor primi câte 370 de lei pentru cele trei săptămâni de practică din cadrul programului. Peste 100 de companii, clienţi ai Adecco, au anunţat deja că vor să participe la proiect, printre acestea aflându-se Nokia, Siemens, Bosch, Nestlé, Fujikura Automotive, Leoni, Electrolux sau Kronospan, care vor pune la dispoziţie anual, în medie, câte 3-5 locuri de practică", a spus Alexandra Cioclov, manager de marketing în cadrul proiectului.

Proiectul, care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, vizează selecţia a câte 420 de studenţi în fiecare an, care să fie instruiţi şi consiliaţi pentru orientarea în carieră. În funcţie de rezultatele pe care le vor avea la evaluările din cadrul proiectului, 210 dintre aceştia vor fi înscrişi anual la programe de training - de comunicare şi discurs public, de management şi leadership, de negociere sau de lucru în echipă- pentru ca ulterior să facă practică în companii.

Pentru a participa la proiect, studenţii trebuie să fie în anul II sau anul III de facultate (pentru cei care au ciclul de licenţă de cel puţin patru ani, pentru că altfel practica nu este obligatorie) şi să fie înscrişi la una din cele patru universităţi din aceste oraşe: Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

"Obiectivul nostru, atunci când am depus cererea de finanţare, era ca minimum 50 din cei 630 de studenţi să se angajeze în cadrul companiilor în care au făcut practică", a mai spus Cioclov. Înscrierile se fac online, pe site-ul www.practica-ta.ro, construirea unor site-uri ale proiectului fiind obligatorie în cadrul proiectelor finanţate prin POS DRU, unul din cele şapte programe operaţionale de finanţare nerambursabilă, prin care România are la dispoziţie 4,25 de miliarde de euro până în 2013. Acesta este programul de finanţări europene care a generat cea mai mare competiţie în rândul românilor, cei care au reuşit să aibă proiecte aprobate reuşind să contracteze peste 80% (3,5 mld. euro) din valoarea totală a programului. Din 2008 până la începutul acestei luni în buzunarele celor care au câştigat finanţări prin intermediul acestui program au intrat peste 485 de milioane de euro, aceasta fiind valoarea plăţilor (prefinanţări şi rambursări) acordate.

Adecco Resurse Umane este cea mai mare companie din cadrul grupului Adecco din România (care mai cuprinde firma Adecco România), generând peste 60% din cifra de afaceri de 19,5 milioane de euro realizată de grup în 2009.

Autor: Adelina Mihai, ZF