MBA de zece zile pentru 100 de manageri din IMM-uri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), una dintre cele mai cunoscute organizaţii destinate mediului de afaceri, a câştigat un proiect în valoare de 2,37 milioane de euro din fondurile europene pentru resurse umane pentru a instrui 100 de manageri din IMM-urile din Bucureşti, Iaşi şi Craiova.
Dacă nu ar fi plătite din fonduri europene, cursurile i-ar costa pe manageri aproximativ 1.000 de euro.

"Noi am scos deja a doua ediţie a cărţii «MBA în zece zile», din care va fi extras suportul de curs pentru program. Cursul nu va oferi o pregătire similară cu cea din cadrul unui program de MBA obişnuit, însă va asigura cunoştinţele de bază şi va oferi o imagine de ansamblu a tuturor zonelor de business pentru manageri", a spus Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

Ce cursuri vor face executivii

Printre domeniile abordate în cele 10 zile din cadrul cursului de MBA se numără marketingul, etica afacerilor, comportamentul organizaţional, contabilitate, analiză cantitativă, operaţiuni, economie, finanţe, strategie şi minicursuri de MBA. Pe lângă cursurile de instruire, managerii vor participa şi la workshop-uri de dezbatere care vor reuni 400 de manageri din IMM-urile din toată ţara.

Potrivit datelor AOAR, în anul 2009 s-a înregistrat pentru prima dată - după patru ani de creştere - o scădere a numărului de IMM-uri din România.

Astfel, dacă în perioada 2000 - 2008 numărul de IMM-uri din România a ajuns de la 412.000 la 662.000, în 2009 numărul acestora a scăzut la 625.400, potrivit datelor centralizate pe baza informaţiilor de la INS, Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului.

Managerii companiilor mici trebuie susţinuţi


"Anual, în Europa dispar 1,5 milioane de firme şi apar alte 1,6 milioane de firme. Din cele 573.000 de microîntreprinderi (care au între 0 şi 9 angajaţi) existente în 2009 în România, mai bine de 400.000 au o cifră de afaceri mai mică de 35.000 de euro, iar managerii acestor companii trebuie susţinuţi, nu se poate ca într-o perioadă în care economia duduia taxele să rămână la acelaşi nivel, iar în perioadă de criză acestea să crească", a spus Cristian Pârvan, secretar general al AOAR şi managerul proiectului.

4,25 mld. euro până în 2013

Până în 2013, România are la dispoziţie 4,25 de miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, POSDRU, programul prin care se acordă aceste fonduri, fiind cel mai solicitat până în prezent.

Autor: Adelina Mihai, ZF
Taguri: MBA, IMM-uri, manageri