Decizia de a veni în România a fost cea mai bună din viaţa mea, spune şeful CEZ

"Am fost nomad toată viaţa, 80% din cariera mea a fost în afara Cehiei, dar mi-a ajuns; doresc să muncesc în România până mă voi retrage". Aşa a explicat Jan Veskrna (45 de ani), care conduce afacerile CEZ în România încă de când compania cehă a câştigat lici­ta­ţia pentru achiziţia Electrica Oltenia, mo­tivele pen­tru care îşi doreşte al treilea mandat la con­ducerea grupului ceh în România.

"În decembrie 2011 ar trebui să se termine şi al doilea contract; am solicitat însă un al treilea şi aştept răspunsul în aprilie". În cadrul CEZ, ca şi în cazul celor mai multe multina­ţionale, mandatele expaţilor sunt pe trei ani; în 2008, când a expirat primul mandat, i s-a propus un al doilea, pentru a putea finaliza planul de afaceri pe care îl începuse.

Dacă nu se va putea prelungi contractul - deşi zâmbetul managerului vorbeşte de la sine despre această decizie -, Veskrna este decis să se retragă din management şi din CEZ. Aşa­dar, în cazul în care contractul din Ro­mânia nu se va prelungi, vrea să rămână în România şi să îşi facă aici o afacere într-unul din domeniile care îl inspiră: artă, servicii medicale sau mân­care bio. Mai pe scurt, ceva folositor pentru oa­meni.

"Mi-aş folosi filosofia de viaţă de a fi folositor. Până acum nu am făcut deloc asta, nu sunt folositor nimănui vânzând energie", con­sideră managerul. Chiar dacă îi va fi prelungit contractul, Veskrna nu are oricum planuri de foarte lungă durată cu ma­nagementul şi energia: "Vreau să mai fac maximum 5 ani ceea ce fac acum. Apoi vreau să mă retrag şi să am o viaţă activă plimbându-mă cu barca şi creionând benzi desenate în casa mea de piatră din Bretania". Planul de a se pen­siona la 50 de ani a fost dintotdeauna pe lista de lucruri de făcut a lui Jan Veskrna încă de când a venit în România, scrie revista Business Magazin.

Venirea în România o consideră "cea mai bună decizie" pe care a luat-o în viaţa sa, iar com­pania pe care o conduce a avut în 2010 afa­ceri de 413 mil. euro şi un profit EBITDA de peste 100 mil. euro. Era manager în cadrul furnizorului de servicii pentru industria ener­getică Dalkia în Cehia când cel mai im­portant client al său, CEZ, a început să îl curteze: întâi îl voiau pentru a conduce poten­ţialele afaceri din Bulgaria, unde compania parti­cipa la nişte licitaţii. Nu le-au câştigat, aşa că managerul a rămas la Dalkia, dar nu pentru mult timp, pentru că CEZ s-a întors la el când a câştigat licitaţia pentru Electrica Oltenia.

Privind la ultimii ani, dintre companiile din energie de pe piaţa locală, CEZ pare că s-a mişcat cel mai mult - a intrat şi a ieşit din proiecte, a pompat peste un miliard în energie eoliană, a cumpărat un proiect hidro şi este în discuţii pentru proiecte noi. Toată această libertate de mişcare vine dintr-o altă decizie a CEZ, şi anume, aceea de a cumpăra pachetul minoritar al companiei de la statul român şi Fondul Proprietatea. Compania a plătit 374,9 milioane de euro pe 49% din companie (229 milioane de euro fiind plătite Fondului Proprietatea pentru 30% din acţiuni), însă Veskrna consideră că asta i-a făcut să fie operatorii celui mai mare parc eolian din România acum: "Libertatea de a lua decizii, când ai 100% din acţiuni, e extraordinară; nu mai am frustrări legate de faptul că nu pot face una sau alta din cauza minoritarilor, sunt liber acum". Iar faptul că acum este un producător de energie eoliană îi mai aduce o mulţumire managerului: "Eu sunt mândru că CEZ, care e o companie mică dintr-o ţară mică, a reuşit să facă în România un parc eolian mare, depăşind companii gigant din ţări mari precum Italia sau Germania (Enel, respectiv E.ON - n.red.)". Şi cele două companii intrate în România odată cu privatizarea altor distribuţii de energie au în plan proiecte de producţie a energiei: Enel deja a instalat 64 MW şi are în plan atingerea a 400 MW în următorii patru ani, iar E.ON are în plan instalarea a 112 MW în Vaslui şi alte proiecte în Dobrogea.

Jan Veskrna (45 de ani) conduce din 2005 afacerile grupului CEZ în România, fiind la al doilea mandat. Jan Veskrna a terminat studiile tehnice la Brno în 1988 şi de atunci a lucrat pe proiecte energetice în toată lumea. Imediat după facultate a lucrat pe proiecte de design în Orientul Mijlociu (Iran, Irak, Siria) şi în URSS, în industria petrochimică. Următorul pas a fost plecarea în Franţa, cu un proiect pentru Siemens, apoi în Egipt cu alt proiect, apoi în Iran şi apoi în Siria, unde a stat un an.

Citiţi mai multe in BUSINESS Magazin.

Autor: Iuliana Roibu, Business Magazin

Ultimele articole

»
»
»