Şeful Erste şi-a dublat câştigul pe anul trecut la 2,8 mil. euro

Andreas Treichl, 58 de ani, care conduce grupul austriac Erste de peste 13 ani, a primit pentru rezultatele din 2010 o remuneraţie totală de aproape 2,8 milioane de euro, nivel mai mare cu 90% faţă de câştigul obţinut pentru 2009.
Dublarea venitului său de la bancă provine dintr-un bonus de performanţă acordat în contul anului 2009 şi care s-a ridicat la aproximativ 1,3 milioane de euro, după ce în urmă cu un an întregul board al Erste renunţase la bonusuri în contextul crizei.

Principalul criteriu pentru premierea CEO-ului Erste ţine de atingerea ţintei anuale de profit. În 2009 profitul net al grupului a fost de peste 903 mil. euro, faţă de o ţintă fixată la 1,15 mld. euro, însă obiectivul a fost considerat atins în condiţiile dublării costului cu provizioanele pentru credite, iar Treichl a luat un bonus cu 23% mai mare decât salariul anual care s-a ridicat la 1,050 mil. euro.

Chiar şi salariul efectiv al şefului Erste a crescut uşor faţă de 2009. Bonusul său de performanţă este plafonat la 200% din salariul brut anual.

De la izbucnirea crizei financiare internaţionale, Treichl a criticat în mai multe rânduri practicile de bonusare din industria bancară, referindu-se preponderent la marile bănci de investiţii.

Cu excepţia lui Martin Skopek, vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul (care a deţinut o poziţie similară la BCR până în vara trecută), toţi membrii boardului Erste au încasat anul trecut bonusuri de performanţă în contul rezultatelor pe 2009. În total, banca le-a plătit celor şase (şapte) membri (inclusiv Johannes Leobacher decedat toamna trecută) bonusuri în valoare de aproape 3,7 milioane de euro. Remuneraţiile totale acordate echipei de top management au însumat peste 8,8 mil. euro (aproape dublu faţă de 2009), din care Treichl a luat peste 30%. Manfred Wimmer, CFO al Erste şi fost CEO al BCR, a primit un salariu anual de 570.000 de euro şi un bonus de 365.000 de euro.

Premierea managementului este posibilă în ciuda faptului că Erste a traversat cea mai dificilă perioadă a crizei cu ajutorul statului austriac, primind la începutul lui 2009 o injecţie de capital de 1,2 mld. euro, plus garanţie guvernamentală pentru emiterea de obligaţiuni. Banca nu a rambursat până acum nimic din capitalul participativ cu care a venit guvernul de la Viena, însă Treichl spunea la sfârşitul lui februarie că Erste ar putea începe plăţile către stat în lunile următoare. Începând cu anul financiar 2010, criteriile de acordare a bonusurilor includ asigurarea ratei necesare de capital, rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, raportul cost/venit sau performanţa în materie de leadeship.

Erste Group este singura mare bancă din Austria care publică informaţii privind remuneraţiile anuale ale conducerii executive, aceasta fiind şi una dintre obligaţiile de listare cerute de bursa din Praga. În sistemul bancar din România nu există niciun asemenea exemplu, nici măcar la banca centrală. Pentru 2010, Erste a raportat un profit net de peste un miliard de euro, în creştere cu 12,4% comparativ cu 2009. Treichl consideră că a fost depăşită perioada cea mai grea şi aş­teap­tă de la grupul său o performanţă robustă anul acesta.

El are dublă ipostază de preşedinte executiv şi acţionar individual cu cel mai mare portofoliu de acţiuni (184.640 de acţiuni în noiembrie 2010). Vineri, pe bursa de la Viena titlurile Erste au înregistrat o scădere de 1,24%, până la 35,8 euro. La acest preţ banca are o capitalizare de 13,5 mld. euro, iar cota lui Treichl valorează 6,6 mil. euro.

Autor: Razvan Voican, ZF