Care sunt primele 20 de firme înfiinţate de tinerii care vor primi 10.000 de euro nerambursabili de la Guvern

Reprezentanţii Agenţiei pentru implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), aflată în subordinea ministerului Economiei, au semnat astăzi primele 70 de contracte de finanţare nerambursabilă în cadrul programului de sprijinire a tinerilor întreprinzători, prin care Guvernul le acordă un sprijin financiar de până în 10.000 de euro pentru iniţierea unei afaceri.

Tinerii care au semnat primele 20 de contracte au fost prezenţi în această dimineaţă la o festivitate la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton şi preşedintele AIPPIMM, Cristian Haiduc.

Pinus Siculus SRL-D din Braşov, Liroserv SRL-D din Ploieşti sau Pyramia SRL-D din Suceava sunt doar câteva din primele firme care au semnat contracte pentru obţinerea unei finanţări din partea Guvernului. Tinerii debutanţi în afaceri care au semnat astăzi contractele au venit cu co-finanţare din banii proprii în cadrul afacerii, în general în valoare de 10.000 de euro, adică jumătate din suma necesară dezvoltării business-ului.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, prin care antreprenorii cu vârstă de până la 35 de ani pot primi finanţare de până la 10.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri are o valoare totală de 21 de milioane de lei (5 milioane de euro).

Ca să poată fi înfiinţate cu ajutorul finanţărilor de la stat, firmele tinerilor - denumite SRL-D, aceasta fiind o nouă denumire înregistrată oficial, D provenind de la "debutant"- nu trebuie să desfăşoare activităţi în următoarele domenii: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

Din 22 februarie până pe 17 aprilie, la Registrul Comerţului s-au înregistrat 3.205 de microîntreprinderi SRL-D, din care s-au înmatriculat 1859 de firme. În aceeaşi perioadă, pe site-ul www.aippimm.ro s-au înregistrat online 700 de planuri de afaceri.

Autor: Adelina Mihai, ZF