Codul muncii 2011: ce se schimbă pentru angajat

Noul Cod al muncii prevede ca angajatul să poată cere de la angajator un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul şi vechimea în muncă şi că beneficiază de toate drepturile salariale pentru perioada în care participă la un curs de formare profesională iniţiat de angajator.

Totuşi, în codul muncii actualizat pe 2011, angajatul care vrea să-şi ia concediu fără plată pentru a participa la programe de formare profesională poate fi refuzat de către angajator dacă acesta susţine că lipsa angajatului va prejudicia activitatea firmei.

De asemenea, noul cod al muncii prevede că fiecare angajat va avea trecut în contractul de muncă criteriile de evaluare profesională şi este anunţat dacă angajatorul vrea să ceară informaţii despre activitatea acestuia de la fostul angajator.

Codul muncii 2011 schimbă şi durata perioadei de probă, care este de 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de 120 de zile pentru funcţiile de conducere. De asemenea, termenul de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcţii de execuţie şi de 45 de zile lucrătoare pentru funcţii de conducere, mai mare decât cel prevăzut în legislaţia anterioară.

Totuşi, dacă vrea, angajatul poate renunţa la job fără preaviz şi fără explicaţii suplimentare după perioada de probă, doar printr-o notificare scrisă. O altă prevedere din noul Cod al muncii arată că angajatul poate solicita programe individualizate de muncă.

Dacă angajatul refuză să plece în perioada de delegare, nu poate fi sancţionat disciplinar. Pe de altă parte, dacă angajatorul îşi reduce sau întrerupe temporar activitatea, salariatul trebuie să se afle la dispoziţia angajatorului şi să reînceapă activitatea când este nevoie.

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul angajatorului de a înregistra demisia oferă dreptul angajatului de a face dovada acesteia.

De asemenea, durata timpului săptămânal de muncă nu poate depăşi 48 de ore, inclusiv orele suplimentare.

Citiţi mai multe prevederi care vizează angajaţii în varianta online a noului Cod al muncii - varianta consolidată 2011, care poate fi descărcată de pe site-ul Ziarului Financiar: www.zf.ro/anuare.

Autor: Adelina Mihai, ZF