INS: Peste 27.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru, cele mai multe în industrie

Numărul locurilor de muncă vacante în primele trei luni a fost de 27.300, în creştere cu 6.900 de posturi faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu 1.700 faţă de ianuarie-martie 2010, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

"În trimestrul întâi din 2011, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,69%, în creştere cu 0,18 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,01 puncte procentuale", se arată într-un comunicat al INS.

În perioada analizată cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,21%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit industria extractivă (0,02%), respectiv activitatea de învăţământ (0,13%).

Peste o treime (9.200) din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,95%. Circa 12% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (3.400 locuri vacante), iar puţin peste 10% în administraţia publică (2.800 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (500 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,3%) din numărul total al locurilor de muncă vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în industria extractivă şi în tranzacţii imobiliare (10, respectiv 60 locuri vacante).
În comparaţie cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au constatat creşteri atât ale ratei locurilor de muncă vacante, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante.

Cele mai importante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+0,79 puncte procentuale), urmate de activităţile de agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,59 puncte procentuale). La polul opus, cu cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-0,09 puncte procentuale).

Autor: Ana Maria Neagu, ZF

Ultimele articole

»
»
»