Managerii din privat trebuie să meargă la stat, să-şi spună cuvântul cu agresivitate

Schimbarea managerilor din marile companii de stat cu executivi care au experienţă în sectorul privat ar putea fi o măsură prin care statul nu ar mai pierde bani - cu acest lucru au fost de acord atât Guvernul, cât şi oficialii de la FMI şi Banca Mondială.

Specialiştii spun însă că există prea puţine exemple de manageri care au părăsit mediul de business pentru a prelua conducerea unor structuri de stat: Adrian Băicuşi (fost director general al Siemens, numit director general la Transelectrica, unde a stat mai puţin de doi ani), Alexandrina Gătej (care a lăsat conducerea Unilever pentru func­ţia de consilier prezidenţial, din care şi-a dat demisia) sau Marius Savu (fostul şef al Eli Lilly, actual director al Administraţiei spitalelor din Bucu­­reşti). Cum ar putea fi selectaţi cei care trebuie să aducă pe profit companii cu zeci de milioane de euro pierderi?

În fiecare an, revista BUSINESS Magazin prezintă câte 100 de poveşti de succes ale tinerilor manageri care conduc afaceri sau divizii importante pen­tru mediul economic. La a şasea ediţie, catalogul "100 Tineri Manageri de Top" ar putea reprezenta un manual de head-hunting pentru cei care se vor ocupa de recrutarea managerilor pentru marile companii de stat.

Doru Voicu, fost director de dezvoltare al CEZ România şi consilier al ministrului economiei, spune că managerii cu experienţă în privat trebuie să meargă în sectorul de stat, să îşi spună cuvântul "cu agresivitate".

"Transferul de know-how dinspre sectorul privat spre sectorul public nu se poate face de la sine, peste noapte. Cred că e de datoria fiecărui manager român să ajute şi sectorul public să facă paşi înainte", a declarat pentru BUSINESS Magazin Doru Voicu, care deţine în prezent firma de consultanţă IBCO Energ.

Marius Savu, fostul country manager al companiei farmaceutice Eli Lilly România, are deja peste doi ani de când a preluat funcţia de director al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Ce a însemnat pentru el trecerea de la privat la stat?

"În privat există mai multă claritate în obiective şi în activităţile legate de coordonarea oamenilor. Cinstit, după o experienţă de doi ani la stat, cred că e mai bine în privat. Problema principală pe care o are un manager de la stat este că nu are control asupra resurselor umane (posturile sunt blocate, iar dacă îmi pleacă o asistentă, nu pot să o înlocuiesc decât dacă îmi mai pleacă şase) şi asupra bugetului.

Acordarea finanţării de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu poate fi influenţată în niciun fel, iar alocările se fac mai degrabă pe criterii istorice decât pe criterii de performanţă", a spus Savu. Pentru a obţine funcţia pe care o deţine, Savu a parti­cipat la un examen, întru­cât postul a fost scos la concurs. De asemenea, în iulie 2008, el a fost cooptat pentru a participa la o comisie de descentralizare, ca urmare a faptului că şi-a făcut specializarea cu primarul general al Capitalei.

Ce rezul­tate a avut până în prezent ? "Dintre cele 20 de spitale aflate în gestiune, cred că în cel puţin 10 au fost schimbări majore, câteva exemple în acest sens fiind Colţea, Filantropia, Foişorul sau Carol Davila", a spus Savu, care crede că introducerea manage­mentului privat la regiile de stat ar putea fi o măsură bună, pentru că acolo ar putea să se implice mai mult decât se poate implica un manager într-un spital.Head-hunterii sunt însă de părere că, pentru ca un manager din privat să facă performanţă la conducerea unei companii de stat, trebuie să fie lăsat să ia decizii, să aibă obiective bine stabilite şi să aibă oameni cu care să lucreze, aduşi tot din privat.

"La nivel declarativ, sună foarte bine să aduci un manager din privat la stat, însă dacă nu se schimbă cel puţin o linie de management de sub directorul general, demersul ar fi fără folos. Ar fi numai o cosmetizare a realităţii, pentru că dacă e singur, un manager din privat nu poate face nimic la stat", a spus Sorin Popa, managing partner al firmei de executive search Accord Group România, un head-hunter cu expe­rienţă de peste 10 ani în domeniu.

Autor: Adelina Mihai, ZF