Agenţii de muncă temporară, angajatorii care îngroaşă contractele lui Boc

Mai bine de jumătate din firmele care au încheiat cele mai multe contracte noi de muncă la două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii (2 mai) sunt agenţi de muncă temporară, potrivit unui răspuns furnizat de reprezentanţii Inspecţiei Muncii.

Adecco, Lugera&Makler sau Trenkwalder sunt doar câteva dintre primele zece companii care au făcut cele mai multe angajări în perioada 2-15 mai, aceştia fiind printre cei mai mari furnziori de muncă temporară de pe piaţa locală, care "rotesc" anual câteva mii de salariaţi prin contracte temporare, care pot să înceapă de la o perioadă de câteva zile.

"Cele mai multe contracte încheiate în luna mai au fost în Timiş, unde am încheiat peste 200 de contracte noi, temporate, înregistrate la Bucureşti, unde se centralizează contractele pentru toate cele 13 puncte de lucru din ţară. Este o perioadă de vârf normală, în care creşte cererea de noi contracte de muncă creşte pentru că urmează perioada concediilor", a spus Florin Godean, country manager al Adecco, firmă care a plasat anul trecut 8.000 de angajaţi temporari în companiile locale.

De când a preluat şi interimatul funcţiei de ministru al Muncii, premierul Emil Boc anunţă în fiecare săptămână evoluţia numărului de contracte de muncă nou- încheiate, însă uită să specifice câte contracte au fost încetate în aceeaşi perioadă sau câte contracte pe perioadă nedeterminată s-au transformat în temporare şi invers. Cel mai recent anunţ a fost făcut la începutul acestei săptămâni: premierul anunţa că numărul de contracte noi de muncă încheiate în luna mai a fost de aproximativ 300.000. În fiecare intervenţie pe această temă, el se referă la numărul de contracte de muncă încheiate, şi nu la joburile create.

Pe de altă parte, Bogdan Florea, director general al agentului de muncă temporară Trenkwalder din Sibiu, spune că a înregistrat un plus de 10 -15% la numărul de contracte temporare încheiate în primele două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii faţă de săptămânile anterioare.

"Creşterea numărului de contracte nou încheiate s-a datorat noului Cod al muncii, care uşurează activitatea agenţilor de muncă temporară, iar mulţi angajatori au aşteptat ca noua legislaţie a muncii să intre în vigoare pentru a creşte numărul de angajaţi temporari", a spus Florea. Trenkwalder a încheiat 245 de noi contracte de muncă în perioada 2- 15 mai.

Aproape 600 de noi contracte de muncă a încheiat în aceeaşi perioadă şi compania Mercury 360 Communication, una din cele mai importante agenţii independente de marketing şi comunicare de pe piaţa locală.

"Sunt contracte noi ale agenţiei, în special în zona de activităţi specifice retail-ului, care au determinat încheierea unor noi contracte de muncă, majoritatea pe perioadă determinată", au răspuns oficialii companiei.

Florina Mihăescu, directorul de agenţie în cadrul Grup 7 (una din cele mai mari companii locale care oferă servicii de BTL şi merchandising care a încheiat aproape 400 de contracte de muncă în primele două săptămâni din luna mai), spune că, pentru o campanie de 3 zile, pentru care promoterii lucrează câte trei ore în fiecare zi, trebuie să încheie contracte de muncă pe perioadă determinată, pentru că nu există altă modalitate.

"Profilul nostru este unul temporar, majoritatea sunt tineri care vor să lucreze pentru perioade scurte de timp. Sunt perioade de vârf la care ne adaptăm pentru că, din păcate, nu avem altă modalitate de angajare, aşteptăm să se tipărească registrele pentru zilieri. Există în vigoare legea zilierilor, există şi normele, dar nu avem instrumentele. Inspectoratele teritoriale nu sunt bine informate şi este riscant să angajezi prin alte forme", a spus Mihăescu.

În perioada 2-15 mai s-au încheiat în total 177.746 de contracte noi de muncă. Nu se ştie încă numărul de contracte de muncă încetate în aceeaşi perioadă şi nici care a fost evoluţia, pe luni, a numărului de contracte noi încheiate de la începutul anului. Inspecţia Muncii spune că încă nu se pot extrage aceste date, sistemul de înregistrare a datelor fiind schimbat de la începutul anului.

Totuşi, un răspuns furnizat la începutul anului de instituţie arată că de la finele lunii decembrie 2010 până la sfârşitul lui ianuarie 2011 s-au încheiat peste 8.000 de noi contracte de muncă (numărul total de contracte active de muncă crescând de la 5.978.474 la 5.986.500), însă în aceeaşi perioadă au încetat 390.000 de contracte de muncă.

Oficialii spun însă că 70% din contractele de muncă încheiate după intrarea în vigoare a noului Cod al muncii sunt pe perioadă nedeterminată. Lanţul de magazine Mic.ro, administrat de compania Mercadia, a făcut printre cele mai multe contracte pe perioadă nedeterminată (563 în mai), însă face acest lucru constant. Compania este în plină extindere încă de la jumătatea anului trecut, când a deschis primele magazine.

Autor: Adelina Mihai, ZF