Revigorare economică cu blocarea pieţei muncii pentru forţa de muncă ieftină? Germania regretă că a deschis prea târziu piaţa muncii pentru polonezi

Deschiderea, abia în 2011, a pieţei muncii din Germania pentru polonezi şi muncitori din alte ţări care au aderat recent la Uniunea Europeană (UE) a fost o "gravă eroare", a apreciat marţi, la Poznan (vestul Poloniei), vicecancelarul german, Philipp Roesler, ministru al Economiei, relatează AFP.

"Prelungirea din 2009 şi până în 2011 a perioadei de tranziţie, care a limitat circulaţia muncitorilor provenind din noile state membre, a reprezentat o gravă eroare", a declarat Roesler, citat de agenţia PAP. "În ultimii doi ani, numeroşi muncitori calificaţi au fost nevoiţi să renunţe la piaţa germană a muncii şi muncesc, în prezent, în alte ţări", a adăugat el.

Germania şi Austria au fost ultimele ţări din Uniune care au deschis complet, la 1 mai, piaţa muncii pentru muncitorii provenind din noile state membre.
La data extinderii, în mai 2004, doar Marea Britanie, Irlanda şi Suedia nu au aplicat nicio restricţie asupra locurilor de muncă pentru noii veniţi.

"La 1 mai nu s-a întâmplat nimic, nu s-a produs niciun val de muncitori polonezi către Germania. Regretăm acest lucru, pentru că am fi dorit mai mulţi muncitori", a declarat Roesler.

Potrivit vicecancelarului, piaţa germană are nevoie de 140.000 de ingineri.

Berlinul ia în calcul o eventuală campanie pentru încurajarea recrutării în Germania a muncitorilor calificaţi provenind din noile ţări memebre, a adăugat el.

Autor: Valentin Vidu, ZF

Ultimele articole

»
»
»