Firmele care aplică pentru fonduri europene în HR spun că evaluarea proiectelor se face „cu copy-paste“

Firmele care au vrut să ia fonduri europene pentru dezvoltarea antreprenoriatului susţin că observaţiile făcute de autorităţi după eva­lua­rea proiectelor au fost identice pentru mai mulţi beneficiari, ceea ce înseamnă că unele pro­iecte nici nu au fost citite. Reprezentanţii AMPOSDRU, instituţia care gestionează fon­du­rile europene pentru HR, spun că evaluarea a fost externalizată către o firmă privată, European Profiles.
Dan Barna, managing partner în cadrul fir­mei Structural Consulting, susţine că a realizat un sondaj online în perioada aprilie-mai des­pre evaluarea proiectelor depuse pe o linie de fi­nan­ţare destinată proiectelor de antrepre­no­riat în mediul rural, iar rezultatele arată că 80% dintre cele 71 de organizaţii respondente au fost nemulţumite de procesul de evaluare. De ase­menea, compania a venit cu exemple prin care a arătat că beneficiarii în cadrul acestei li­nii de finanţare au primit scrisori de la auto­ri­ta­tea de management care conţineau răs­pun­suri identice, chiar dacă proiectele erau diferite.

"Grilele de evaluare conţineau comentarii generale şi uneori erau repetate aceleaşi formulări. După ce am lucrat 10 ani la stat, şi ca evaluator, ştiu că fiecare evaluare trebuie să aibă răspunsuri specifice", a spus Barna.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii AMPOSDRU au spus că vor reveni cu un răspuns către beneficiari într-o perioadă cât se poate de scurtă.

"În momentul de faţă analizăm toate as­pec­tele contestate de beneficiari în paralel cu documentele pe care le avem la dispoziţie. Pentru această linie de finanţare, au fost de­puse 450 de contestaţii (din 1.014 de cereri de finanţare), dintre care s-au rezolvat jumătate. Nu s-au făcut încă plăţi pentru aceste proiecte, pentru că încă nu s-a semnat niciun contract", a spus Carmen Ionel, noua şefă a AMPOSDRU.

Reprezentanţii firmei European Profiles nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Autor: Adelina Mihai, ZF

Ultimele articole

»
»
»