ING l-a numit pe Adrian Tănase şef peste active de jumătate de miliard de euro

Adrian Tănase, 36 de ani, este noul director general al societăţii de administrare ING Investment Management (IM) România, cu active în gestiune de peste 500 milioane de euro.

Anterior, el a fost managerul fondului de acţiuni ING International Romanian Equity, unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa de Valori Bucureşti.

Numirea lui Adrian Tănase la conducerea ING IM este cea mai importantă mutare din ultima perioadă de pe piaţa locală de administrare a investiţiilor, unde schimbările de management sunt rare, iar unii administratori deţin mandate de conducere chiar şi de peste 10 ani. ING IM este sucursala locală a unuia dintre cei mai mari administratori de investiţii la nivel european.

În ultimii trei ani, Adrian Tănase a fost managerul de portofoliu al fondului de acţiuni ING International Romanian Equity. Fon­dul are active de 320 de milioane de lei (75 mil. euro). Adrian Tănase a decis şi selectat sectoarele de activitate şi companiile în care să fie investite activele fondului de acţiuni. În ultimul an, fondul a înregistrat un randament de 20% (31 mai 2010 - 31 mai 2011), peste creşterea de 10% a indicelui BET şi cea de 5% a indicelui BET-FI. Fondul investeşte şi pe pieţele din Polonia, Cehia sau Ungaria.

"Valoarea totală a activelor în administrare este de peste 500 mil. euro. Echipa locală a ING Investment Management este responsabilă cu managementul de portofoliu pentru două fonduri de investiţii înregistrate în Luxemburg: ING International Romanian Equity şi fondul de obligaţiuni ING International Romanian Bond, cu active cumulate de 265 mil. euro. Restul activelor în administrare sunt mandate primite de la clienţi instituţionali", a declarat pentru ZF Adrian Tănase.

Obiectivul noului director general este ca societatea pe care o conduce să ajungă liderul pieţei locale de administrare de active, poziţie în prezent deţinută de Raiffeisen Asset Management, cu active în gestiune de 641 mil. euro, şi îndeaproape urmărită de Erste Asset Management, cu active în gestiune de 622 mil. euro.

Administratorii de la Raiffeisen şi Erste, ambii membri ai unor mari grupuri financiare austriece, au fost cei care au dezvoltat piaţa în ultimii trei ani, mai ales prin promovarea fondurilor monetare-instrumente cu risc scăzut. Graţie lor, piaţa locală a ajuns în prezent la active de circa 1,6 mld. euro, de la câteva sute de milioane de euro în 2008.

Deşi activele au crescut impresionant de şapte ori în ultimii trei ani, piaţa locală de administrare de active este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, comparativ cu alte pieţe din regiune precum Polonia, Ungaria sau Cehia. Alături de cele două fonduri administrate locale, respectiv Bond şi Equity , grupul ING mai distribuie pe piaţa locală şi un pachet de 23 de fonduri de investiţii interna­ţionale din Luxemburg. "Cred că un factor determinant în atingerea acestui obiectiv este dezvoltarea canalelor de distribuţie. Pentru fondurile ING, în prezent avem contracte de distribuţie cu trei instituţii bancare locale şi altele în discuţie prin care ne adresăm atât investitorilor retail, cât celor din categoria mass affluent sau private banking", a continuat directorul ING IM.

Competiţie este şi pe piaţa distribuţiei de fonduri internaţionale, unde şi-a făcut recent intrarea compania americană Franklin Templeton Investment, cu un pachet de 11 fonduri de investiţii pe pieţele din China, Brazilia sau SUA. Mari administratori străini care îşi vând local fondurile sunt şi Sparinvest din Austria, Raiffeisen Capital Management din Austria şi Alpha Asset Management din Grecia.

Cine administrează milioanele ING


Adrian Tănase, 36 de ani, a absolvit în 1998 Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Din 2008 până la 1 iulie 2011 a fost managerul de portofoliu al fondului de acţiuni ING International Romanian Equity. Anterior, a fost directorul sucursalei din Bucureşti a societăţii de brokeraj Carpatica Invest. Şi-a început cariera la societatea de administrare a investiţiilor KD Investments, din cadrul grupului sloven KD, unde a deţinut funcţia de administrator de portofoliu. El l-a înlocuit la conducerea ING Investment Management pe Balazs Benczedi, responsabil cu biroul ING Investment Management din Ungaria, care a asigurat interimatul diviziei din România după numirea lui Marius Popescu director general ING Pensii în 2010.

Autor: Roxana Pricop, ZF