Cum vor mai munci în Spania românii - analiză despre impactul restricţionării de pe piaţa muncii

Doi ani şi jumătate a fost Sebastian Potroacă în şomaj. "Am trecut printr-o perioadă foarte grea. Când a început criza, au început să crească şi ipotecile…Toate au venit deodată…În trei ani am ajuns de la 840 de euro la 1.570 de euro. Bine măcar că am avut şansa să am perioada maximă de şomaj, deoarece cotizasem opt ani de zile". Aşa îşi începe povestea unul dintre sutele de mii de români care trăiesc în Spania, care şi-a relatat experienţa de viaţă publicaţiei "Noi în Spania", tipărită în Peninsula Iberică.

Circa 90% dintre românii din Spania au rate la bancă pentru case sau/şi maşini, a declarat pentru gândul Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) cu sediul în Madrid. Pe majoritatea criza i-a prins la începutul creditelor, adică după cinci-şase ani de plată a împrumutului. În general rata plătită de un român pentru un apartament în Spania este de 700-1.500 euro pe lună, iar pentru o maşină - 400-500 de euro pe lună.

"În fiecare zi rămân oameni fără loc de muncă", a declarat pentru gândul Angela Placsintar, preşedintele Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Est, care are sediul la Castellon de la Plana. Ea spune că firme de resurse umane trimit la asociaţie, la două săptămâni, oferte de muncă, dar angajatorii caută oameni cu calificare medie sau chiar înaltă. "Se caută persoane pentru a ocupa chiar posturi de conducere, dar vorbitori de germană, engleză, franceză, română şi maghiară. Spania începe să selecteze, ceea ce nu a făcut în ultimii 10-15 ani de când imigranţii au invadat piaţa Spaniei", a declarat Angela Placsintar. Ea spune că deşi românii nu sunt imigranţi, ci, conform legislaţiei, sunt "comunitari", acest lucru nu îi favorizează cu nimic. Citiţi mai mult despre cum vor mai munci românii în Spania pe www.gandul.info.

Autor: Loredana VOICULESCU, ZF