În vacanţă, tot la şcoală: cum au ajuns profesori de la Harvard să-i înveţe business pe tinerii români la Braşov

Şcolile de vară au început să câştige o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor români, care îşi petrec două săptămâni din vacanţă primind sfaturi legate de dezvoltarea afacerilor de la profesorii marilor universităţi din lume. Dacă în străinătate şcolile de vară sunt o activitate frecvent întâlnită în rândul elevilor şi studenţilor, în România abia de câţiva ani au început să se dezvolte astfel de proiecte. Un număr de 40 de tineri au participat în perioada 26 iulie - 3 august la o şcoală de vară organizată la Poiana Braşov, unde cinci profesori de la universitatea americană Harvard i-au învăţat cele mai bune practici despre antreprenoriat. Cum au fost selectaţi tinerii?

"Dincolo de performanţa academică, unul dintre criteriile principalele de selecţie a fost reprezentat de activităţile extracurriculare şi de proiectele în care tinerii au mai fost implicaţi anterior. Din 500 de aplicaţii au fost selectaţi 200 de tineri care au fost intervievaţi, iar la final, în cadrul programului au fost admişi 40 de participanţi, majoritatea din România", a spus Irina Anghel, fondator şi preşedinte al ONG-ului Triple Helix, cea care a creat conceptul pe baza căruia s-a dezvoltat proiectul Aspire Academy.

Printre profesorii care au venit timp de câteva zile în România să-i înveţe pe tineri cum să facă afaceri se află Arthur Daemmrich, profesor de Business, Government şi International Economy la Harvard Business School şi Luciana Herman, care predă de mai bine de 15 ani cursuri pe teme politice în cadrul Harvard Kennedy School.

În cadrul programului au mai avut intervenţii şi o serie de lideri locali, printre care se află Dan Pascariu, şeful UniCredit Ţiriac Bank, Florin Talpeş, cel care a pus bazele firmei de soluţii de securitate a datelor BitDefender, şi Răzvan Lucescu, antrenorul echipei de fotbal Rapid Bucureşti.

"Una dintre motivaţiile principale pentru organizarea acestei şcoli de vară a fost aceea că mi-am dorit foarte mult să le oferim copiilor excepţionali posibilitatea de a învăţa şi a concepe proiecte împreună, fiind ghidaţi şi inspiraţi de către profesori de la universitatea Harvard. Sperăm ca participanţii să continue să ţină legătura şi să dezvolte proiecte împreună", a mai spus Anghel.

Participarea la program a fost gratuită, costurile fiind suportate de organizatori din finanţările obţinute de la companiile care au sponsorizat programul. Echipa care a lucrat la realizarea proiectului este formată din câţiva tineri care au studiat sau studiază la universităţi sau şcoli de business din străinătate: Harvard Business School, Harvard Kennedy School of Government, Warwick University, Georgetown University sau IEDC Bled School of Management (Slovenia).

"Cealaltă motivaţie a fost reprezentată de faptul că mi-am dorit ca acest proiect să fie un exerciţiu de leadership şi lucru în echipă pentru tineri români care studiază sau au studiat la marile universităţi din străinătate. Organizatorii - Dinu Gheorghe, Alexandra Copos, Ana Sârbu, Alexandru Radu, Cosmin Ghiţă, Eugen Taso şi Anca Cercel-Duca - au investit multe ore de muncă, de cele mai multe ori în afara ţării şi au realizat un proiect care sper că le-a demonstrat că au multe de oferit societăţii româneşti şi prin urmare sper că vor lua în considerare şi mai serios opţiunea întoarcerii în ţară", a mai spus Anghel.

Autor: Mihai Adelina Elena, ZF