Şeful Electrica: Nu înţeleg de unde vine noţiunea de management privat

Ioan Folescu, directorul general al Electrica, a spus ieri că nu înţelege ideea de management privat la companiile de stat, iar în ceea ce priveşte privatizările, ar trebui "separat din coş merele stricate de cele bune" pentru că vânzarea companiilor energetice contravine interesului naţional. "Am lucrat 30 de ani în domeniul transportului şi distribuţiei de energie electrice, dintre care jumătate în sectorul privat, iar de trei ani m-am întors la «prima dragoste», cu rezultate, zic eu, foarte bune. Arieratele faţă de CFR, spre exemplu, care are de plătit 200 mil. euro, sau Oltchim, care ne datorează 100 mil. euro, deformează rezultatele. Eu nu înţeleg de unde vine noţiunea de management privat. De unde îi aduci? De la o companie cu rude în Germania, care va trimite un manager, acesta va vedea că treaba nu merge şi va recomanda privatizarea? Ce s-a ales cu privatizările din energie?

O foarte proastă calitate a serviciilor vizavi de cele ale Electrica şi profituri foarte mari. Cum este posibil să faci profituri de 30% din servicii într-o ţară ca România? De ce nu le faci la tine în ţară?

Profiturile mari ale companiilor energetice se duc în afară prin achiziţii de echipamente foarte scumpe. Nu înţeleg discuţiile privind privatizarea distribuţiei", a declarat Folescu în cadrul unui seminar organizat de Deloitte.

Ideea păstrării în proprietatea statului a companiilor energetice este susţinută şi de Daniel Dăianu, fost ministru al finanţelor, care spune că nu ar privatiza Romgazul şi se întreabă "ce ne-a împiedicat să oprim căpuşeala din Petrom, să eficientizăm compania şi să n-o privatizăm?""În mod sistematic am pledat ca în domeniul energiei să se păstreze controlul statului", a spus Dăianu.
Pe de altă parte, Florin Ciocănelea, CEO al Grup Servicii Petroliere, atrage atenţia că şi Exxon, General Motors sau Lehman Brothers au avut management privat, dar acesta nu a reuşit să le salveze.

"Ce ar putea face, spre exemplu, un şef din Shell sau Exxon la conducerea Electrica? Nu mai mult decât domnul director (Folescu - n. red.) şi aş spune că ar face chiar mai puţin deoarece nu ştie cum merg lucrurile.

Ai pe cap Consiliul de Administraţi, DIICOT-ul etc., iar pentru o achiziţie de 100.000 de dolari ai de făcut un ditamai dosarul, trebuie luate cinci aprobări din diverse părţi, iar când ajungi să îl cumperi afli că preţul s-a scumpit. Aici trebuie realizate modificările", a spus Ciocănelea, care a lucrat şi în cadrul Petrom.

Autor: Cristi Moga, ZF