Comisia de Prognoză: Şomajul va continua să scadă anul viitor

Cel puţin 35.000 de şomeri vor ieşi din statistici anul viitor, iar rata şomajului înregistrată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va scădea de la 4,9% (valoarea medie înregistrată anul acesta) până la 4,5% anul viitor, potrivit prognozei de toamnă publicate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind proiecţia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2011- 2015. Numărul total de şomeri va ajunge anul viitor la 410.000 de persoane, potrivit CNP. La finele lunii octombrie a acestui an, rata şomajului a fost de 4,93%, numărul de şomeri ajungând la 444.000 de persoane, potrivit datelor publicate de ANOFM.

Paradoxul unei rate a şomajului extrem de scăzute în condiţiile în care numărul de salariaţi continuă să scadă de­monstrează că statisticile oficiale nu arată numărul real de persoane care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

Specialiştii spun însă că există mai multe explicaţii pentru scăderea ratei şomajului: ieşirea din perioada acordării de indemnizaţie de şomaj a celor care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, munca la negru, noile angajări făcute de mediul privat, dar şi plecarea la muncă în străinătate cu forme legale de muncă.

În România există două rate ale şomajului: cea calculată în fiecare lună de ANOFM şi cea publicată trimestrial de către INS, adică rata BIM (Biroul Internaţional al Muncii).

Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilor persoa­nelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, iar cea a INS se realizează pe baza datelor de la anchetele făcute în gospodării şi care include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri.

Raportul Comisiei de Prognoză arată că, anul viitor, rata şomajului BIM va scădea de la 7,5% (valoarea medie înregistrată anul acesta), la 7,3%, numărul de şomeri în sens BIM reducându-se astfel de la 750.000 de persoane la 730.000 de persoane.

Statisticile elaborate de CNP în prognoza de toamnă sunt folosite la fundamentarea legii bugetului pentru anul viitor şi sunt utilizate în toate rapoartele oficiale ale autorităţilor.

Autor: Adelina Mihai, ZF

Ultimele articole

»
»
»