Ministerul Economiei primeşte astăzi votul de încredere al head-hunterilor internaţionali în proiectul „CEO la stat“

Astăzi la ora 10 cele mai mari firme de executive search din lume sunt aşteptate să depună la sediul Ministerului Economiei dosarele de participare la licitaţia din proiectul "CEO la stat". Practic, în această dimineaţă se va afla cine vor fi cei care ar putea recruta manageri din privat pentru primele patru companii de stat din proiect: Hidroelectrica, Oltchim, Electrica Furnizare şi Romarm. După mai bine de nouă luni de la anunţarea proiectului "CEO privat la stat", perioadă în care nu s-a respectat niciunul dintre deadline-urile stabilite, autorităţile lansează în sfârşit licitaţia pentru alegerea head-hunterilor. Este de fapt a doua încercare a ministerului de a atrage head-hunteri internaţionali în proiect după ce a lansat aceeaşi licitaţie şi pe 23 decembrie anul trecut.

Întrucât nu au primit nicio ofertă la acel moment, reprezentanţii Ministerului Economiei au fost nevoiţi să mai relaxeze condiţiile impuse iniţial: dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al consorţiului.

Astfel, pot intra în cursă, prin asociere, şi head-hunterii locali.

Este posibil însă ca de această dată să existe oferte, chiar dacă nici ministerul, nici reprezentanţii celor mai mari firme internaţionale nu au dorit să spună cine s-a interesat de licitaţie.

Însă firme precum Korn/Ferry, Spencer Stuart sau Egon Zehnder, lideri mondiali în executive search, şi-au manifestat intenţia de participare, fie că au sau nu parteneriat cu o firmă locală, potrivit unor date obţinute de ZF.

Primul manager din privat trebuia instalat în fotoliul de CEO al unei companii de stat până în luna februarie, în aşa fel încât el să participe la discuţiile finale de la aprobarea bugetului pe 2012 al companiei pe care o conduce, însă a devenit imposibil ca termenul să fie respectat.

Misiunea managerilor "privaţi" care vor prelua conducerea companiilor de stat va fi extrem de dificilă, pentru că ei vor fi nevoiţi să ia decizii care "vor trimite oameni la închisoare", după cum spunea o persoană implicată în proiect, pentru a spori eficienţa companiilor.

Cele mai mari 35 de companii de stat au generat anul trecut pierderi de 500 mil. euro.

Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat a fost demarat de Ministerul Economiei la solicitarea FMI şi a Băncii Mondiale.

Prima licitaţie din proiect a fost câştigată de consorţiul format din firma de executive search Pedersen & Partners în parteneriat cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la NNDKP (Nestor), care au elaborat caietele de sarcini pentru head-hunterii care vin astăzi la licitaţie şi care se ocupă de managementul acestui proiect.

Autor: Adelina Mihai, ZF