Cine este Carmen Roşu, noua şefă a fondurilor europene pe HR

Funcţia de director general interimar al AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane în valoare de 4,25 mld. euro, a fost preluată de Carmen Roşu, 40 de ani, un executiv care lucrează de două săptămâni în structura AMPOSDRU. Ea vine cu o vastă experienţă în managementul fondurilor europene, anterior fiind director în Ministerul Finanţelor, unde s-a ocupat în ultimii şapte ani de gestionearea unui portofoliu de fonduri europene în cuantum de aproape 4 mld. euro, fiind directorul OPCP/ CFCU - Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE. Din 2001 până în 2005, a fost director adjunct în cadrul aceluiaşi oficiu din minister.

Absolventă a Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, Carmen Roşu şi-a început cariera ca expert şi coordonator de programe în cadrul Unităţii de Implementare a Programelor Phare pentru Ministerul Finanţelor Publice.

Carmen Roşu - CV

Carmel Ionel, care ocupa funcţie de director general al AMPOSDRU din prima parte a anului trecut, a fost demisă astăzi către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pentru "management defectuos".

Primul director general al AMPOSDRU a fost Cristina Iova, demisă în februarie 2010 pentru o rată scăzută a absorbţiei de fonduri europene prin programul POSDRU.

Ulterior, autoritatea a fost condusă de Anca Cristina Zevedei, care a fost demisă în luna mai a anului trecut de către premierul Emil Boc, aceasta fiind o decizie "managerială, pentru a asigura transparenţa totală în ancheta derulată în cazul fostului ministru al muncii".

La acel moment, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a fost implicat într-un scandal al fondurilor europene, după ce presa a descoperit că un ONG care a câştigat finanţare europeană prin POSDRU avea sediul acasă la Botiş, iar cererea de finanţare a fost aprobată la o lună după ce acesta a fost numit în funcţia de ministru.

El este anchetat pentru conflict de interese.

Autor: Adelina Mihai, ZF