Un robinet de peste 4 miliarde de euro se închide: fondurile UE pentru Resurse Umane vor fi întrerupte "zilele următoare"

Directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE va emite, "în zilele următoare", o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România. Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a făcut, vineri, precizări cu privire la derularea Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU). Astfel, DG EMPL menţionează că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni, precizează sursa citată.

"Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale.

Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând", menţionează sursa citată.

Conform acestor precizări, întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

"Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau masurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament", mai menţionează reprezentanţa CE.

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, vineri, că, cel mai probabil, Comisia Europeană va anunţa în curând o posibilă întrerupere a plăţilor în cadrul programului POSDRU.

"Este vorba despre nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din România, despre care a fost informată şi România. CE evaluează în momentul de faţă impactul acestor nereguli constatate şi este foarte probabil o decizie de întrerupere - subliniez, nu suspendare - întrerupere a plăţilor", a spus Cioloş.

El a adăugat că "este vorba despre o relaţie bugetară financiară între Autoritatea de Management şi CE şi această eventuală decizie nu va avea niciun impact asupra plăţilor care trebuie să se facă beneficiarilor proiectelor".

"Această eventuală decizie nu va avea niciun impact asupra rambursărilor care trebuie să se facă beneficiarilor proiectelor.

E vorba doar despre o eventuală măsură de precauţie pe care Comisia ar putea să o ia până când autoritatea de management a acestui program va lua măsurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din România", a subliniat Cioloş.

Cioloş a mai spus că "în zilele următoare CE o să informeze cu siguranţă autorităţile române asupra unei eventuale decizii în acest sens".

Întrebat ulterior cum ar putea CE să întrerupă plăţile iar beneficiarii să nu fie afectaţi în ceea ce priveşte plăţile, Cioloş a spus: "Este probabilă o întrerupere a rambursărilor CE către autorităţile române, a cererilor de plată trimise de Guvernul României la Comisia Europeană".

"E vorba despre o relaţie financiară între Comisie şi Guvernul României şi nu afectează posibilitatea ca Autoritatea de Management să continue să ramburseze cererile de plată către beneficiari.

Procedura este că beneficiarul unui program efectuează plata, îşi derulează programul, vine cu cererea de plată la autoritatea de plată a programului respectiv, autoritatea îi face plata, după care cere rambursarea Comisiei Europene. Şi doar pe această din urmă bucată a lanţului pot să fie incidenţe", a spus Cioloş.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că, pe durata eventualei întreruperi, plăţile se vor face către beneficiari de la bugetul de stat, Cioloş a spus că este treaba autorităţilor române să dea un răspuns.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că există riscul de suspendare a unui program operaţional, motivul fiind nerespectarea îndrumărilor conţinute într-un raport al Autorităţii de Audit.

"Există un program unde riscul de suspendare este prezent", a declarat Leonard Orban, fără a menţiona despre ce program operaţional este vorba.

Motivul este legat, potrivit lui Orban, de nerespectarea recomandărilor făcute de Autoritatea de Audit. "Exista un raport de audit al Autorităţii de Audit ale cărui recomandări nu au fost respectate", a explicat el.

"Situaţia s-ar putea remedia până la începutul lunii martie. Suntem încrezători că lucrurile se vor remedia", a adăugat ministrul.

El a mai precizat că, în cazul în care s-ar suspenda plăţile, ar fi vorba despre "sume mari, dar nu colosal de mari".

Premierul Mihai - Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii, iar aceasta a demisionat joi, informează Ministerul Muncii.

"Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Programele Operaţionale (PO) sunt documente strategice aprobate de către Comisia Europeană care cuprind setul de priorităţi multianuale care pot fi cofinanţate din instrumentele structurale, din fonduri ale Bancii Europene de Investiţii precum şi din alte fonduri.

În cazul României există Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative; Programul Operaţional pentru Asistenţă Tehnică; Programul Operaţional Regional; Programul Operaţional Sectorial Transport; Programul Operaţional Sectorial Mediu; Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; Programul Operaţional Sectorial pentru creşterea competivităţii.

Autor: Mediafax, Mediafax