Forţa de muncă din România s-a ieftinit cu aproape 4% la finalul anului trecut

Costul orar al forţei de muncă, ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a scăzut în primul trimestru cu 3,78% faţă de perioada octombrie-decembrie 2011, dar este mai mare cu 4,41% faţă de primul trimestru al anului anterior. Faţă de trimestrul IV 2011, indicatorul a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative scăderi înregistrându-se în activităţile de informaţii şi comunicaţii (11,13%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (9%). Creşteri s-au înregistrat doar în activităţile de comerţ (1,52%) şi activităţile de servicii administrative şi servicii suport (1,36%).

"În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-3,85%, respectiv 4,49%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul I 2012, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,77%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,8%.

Scăderile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 3,84%, respectiv 3,87%.

Faţă de trimestrul I 2011 cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au regăsit în activităţile de comerţ (8,72%), tranzacţii imobiliare (7,62%) şi industria prelucrătoare (7,12%).

Scăderi au avut loc doar în activităţile de informaţii şi comunicaţii (2,49%), învăţământ (1,93%) şi hoteluri şi restaurante (0,48%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 4,41%, iar pentru indicii în formă brută de 4,49%. Componenta privind cheltuielile non-salariale a înregistrat creşteri de 4,4%, respectiv 4,48%.

Autor: Ziarul Financiar, ZF

Ultimele articole

»
»
»