Trei nume pentru şefia retailului Volksbank

Nume: Johann Lurf
Compania anterioara: Volksbank Cehia
Compania actuala: Volksbank Romania
Postul actual: Presedinte

Volksbank, a treia bancă după valoarea activelor bilanţiere, continuă să-şi caute un vicepreşedinte pentru conducerea afacerilor de retail, ajungând la o listă scurtă cu trei nume, afirmă surse bancare. Austriecii încearcă să atragă de la concurenţă un bancher din eşalonul al doilea de management, după ce Banca Naţională nu a fost de acord cu promovarea ca vicepreşedinte a lui Alin Merer, director de marketing. Portofoliul de retail al Volksbank nu este tocmai râvnit de membrii breslei bancare din cauza suspiciunilor privind calitatea acestuia şi a dificultăţilor cu care se confruntă banca-mamă din Austria, care ar vrea să vândă operaţiunile din regiune.

Postul de vicepreşedinte pe retail este vacant din toamna anului trecut, când Roxana Bolocan, care a deţinut funcţia pentru o scurtă perioadă, a intrat în concediu maternal, fără intenţia de a reveni în bancă. La sfârşitul anului trecut, Volksbank România înregistra o pondere a creditelor înregistrate ca îndoielnic şi pierdere de peste 18%, faţă de 5,3% în 2008. De asemenea, a avut o pierdere de peste 290 mil. lei (69 mil. euro).

La sfârşitul lunii martie, austriecii l-au înlocuit pe Gerald Schreiner din poziţia de preşedinte al băncii locale, aducându-l la Bucureşti pe Johann Lurf, care conducea subsidiara Volksbank din Cehia. Numirea lui Lurf a fost aprobată de BNR, alături de desemnarea lui Udo Birkner, fost director financiar şi de risc al Volskabank Leasing Austria, ca vicepreşedinte pe risc.

Schreiner a fost schimbat după mai bine de patru ani în care banca a adoptat o strategie de creştere agresivă, acumulând active care au propulsat-o până pe poziţia a treia în clasamentul celor mai mari bănci.

Ascensiunea foarte rapidă a unei bănci înfiinţate în 2000 a stârnit suspiciuni pe piaţă în condiţiile în care s-a comportat ca un "magazin de credite", neglijând componenta atragerii de depozite pentru susţinerea activităţii de creditare.

Ultimele articole

»
»
»
»
»
»
»
»
»