Ministrul muncii vrea CAS mai mic pentru firmele care nu dau oameni afara

Companiile care mentin numarul de angajati sau creeaza locuri de munca ar putea beneficia de reduceri ale contributiilor la asigurari sociale (CAS), a declarat ieri ministrul muncii, Marian Sarbu. „In maximum doua-trei luni am putea sa venim cu o formula pentru ca, incepand cu anul viitor sa vorbim despre anumite reduceri de taxe pentru cei care pastreaza locurile de munca.Ar putea fi vorba despre o diminuare substantiala a contributiilor la asigurarile sociale pentru cei care mentin numarul de angajati sau creeaza noi locuri de munca", a spus ministrul muncii la o masa rotunda organizata de cotidianul Business Standard.

El nu a precizat nivelul cu care ar putea fi redus CAS. De asemenea, Guvernul ar putea stabili in maximum o luna de zile ca angajatorii care trimit oameni in somaj tehnic timp de trei luni de zile sa nu mai plateasca contributiile la asigurarile sociale. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei potrivit careia angajatorul si salariatii pot fi scutiti de la plata CAS, pe durata intreruperii temporare a activitatii, pentru un interval de trei luni, va fi discutat astazi la Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Romania ar avea nevoie de un imprumut de 10-15 mld. euro pentru minimum zece ani si, in acest fel, contributiile de asigurari sociale ar putea sa scada cu un sfert, a mai spus Sarbu, precizand ca nu a discutat cu ministrul de finante Gheorghe Pogea despre acest subiect. Imprumutul ar fi necesar pentru ca, prin reducerea contributiilor la asigurari sociale pentru unii angajatori, fondul de pensii sa nu fie diminuat. In prezent, nivelul CAS platit de angajat este de 10,5%, in timp ce angajatorul contribuie cu 20,8%. La acestea se adauga contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS), pentru care angajatul contribuie cu 5,5%, iar firmele cu 5,2%, si contributiile la somaj, de cate 0,5%. CAS-ul a fost majorat in acest an cu 3,3%.
 
Salariu minim de 330 de euro in 2014?

Reprezentantii Ministerului Muncii au declarat ieri in cadrul unei discutii asupra legii unice de salarizare ca, pana in 2014, salariul minim pe economie va trebui sa reprezinte jumatate din salariul mediu pe economie. Acest lucru inseamna ca salariul minim ar putea ajunge in cinci ani la 1.100 de lei, adica 330 de euro. „Pana in 2014 salariul minim trebuie sa ajunga la 50% din valoarea salariului mediu pe economie", a spus Valentin Mocanu, secretar in cadrul Ministerului Muncii. El a precizat ca exista 1,38 mil. salariati in sectorul bugetar si ca aplicarea legii unice a salarizarii este posibila in cinci - sase ani.

Sindicalistii cred insa ca aceasta este mai degraba o promisiune electorala, influentata de alegerile din toamna. „Ar insemna ca in invatamant, spre exemplu, cheltuielile cu personalul sa creasca de la 2,3% din PIB, cat reprezinta acum, la 6% din PIB pana in 2014. Acest lucru este utopic, ar insemna ca economia sa duduie pana atunci. Trebuie sa ne gandim si ca urmeaza campania electorala", a spus Simion Hancescu, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.  

Autor: Delia Oniga, ZF