Romcarton isi trimite toti angajatii in somaj tehnic o zi pe saptamana

Producatorul de ambalaje din carton ondulat Romcarton din Bucuresti, parte a grupului francez Rossman, care mai detine si fabrica Ambro Suceava, trimite toti angajatii in somaj tehnic o zi pe saptamana, ca o alternativa la concedieri. "Din cauza scaderii volumului de comenzi anul acesta, am organizat o zi pe saptamana de somaj tehnic. Incepand cu luna februarie anul acesta toti angajatii au intrat in somaj tehnic o zi pe saptamana, respectiv vineri, astfel am prevenit disponibilizarile", a spus Cristina Rotaru, directorul comercial al Romcarton. Compania a finalizat anul trecut cu afaceri de 26 de milioane de euro si are 250 de oameni. In primele noua luni anul acesta vanzarile Romcarton au fost in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Bulgaria, noua tinta de export

"Evolutia afacerilor la noua luni este oarecum aceea la care ne-am asteptat. Pana la finalul anului vom reusi sa reducem acest declin cu 1,2% ca urmare a planului de vanzari pe care l-am facut", precizeaza Rotaru, fara a oferi date despre valoarea absoluta a vanzarilor. Ambalajele de carton produse de Romcarton sunt livrate aproape in totalitate pe piata interna. Exporturile au reprezentat mai putin de 5% in totalul cifrei de afaceri de anul trecut.

"Am deschis, de asemenea, noi parteneriate cu clienti interni si externi, principala tara unde ne concentram eforturile fiind Bulgaria in prezent". Piata de carton este dependenta de evolutia industriei romanesti. Romcarton furnizeaza ambalaje pentru clienti din domeniul alimentar, dar si pentru cei din industria auto. Cristina Rotaru mai mentioneaza ca s-a inregistrat o majorare a termenului mediu de recuperare a creantelor, insa nu una ingijoratoare.

Fara disponibilizari

"Speram ca vom reusi sa gestionam aceasta criza fara a apela la disponibilizari, desi a scazut capacitatea de productie la care lucram cu 6%. Pana acum repercusiunile scaderii volumului de vanzari au insemnat somaj tehnic la nivelul personalului angajat." Pe piata ambalajelor de carton ondulat, care este in scadere cu 22%, au fost realizate investitii de 62 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Un exemplu este producatorul belgian de ambalaje VPK, care a investit 15 milioane de euro intr-o fabrica la Salonta, in judetul Bihor.

De asemenea, si Rondocarton Cluj a investit 38 de milioane de euro intr-o noua fabrica la Targoviste. Romcarton a fost achizitionat in 1991 de grupul francez Rossmann, care a preluat in 1997 si Ambro Suceava. Rossman detine 25 de fabrici de hartie.

Ultimele articole

»
»
»