Alcatel externalizeaza 500 de joburi catre Wipro si HP la Timisoara. Angajatii au iesit in strada

Peste o suta de angajati din Timisoara ai Alcatel-Lucent au protestat ieri in urma deciziei de externalizare a unor departamente de catre compania la care lucreaza, sustinand ca firma indiana Wipro, in cadrul careia vor fi angajati, urmeaza sa faca disponibilizari. Oficialii companiei Alcatel-Lucent spun ca nu vor fi facute disponibilizari in urma externalizarii, intrucat angajatii vor fi transferati tot in Timisoara. "S-au transferat deja 20 de angajati din zona de suport IT in cadrul companiei HP Romania, iar alti 466 de angajati vor lucra la compania multinationala Wipro, unde 379 se vor ocupa de procese de business, iar 87 vor lucra la mentenanta unor produse ajunse la maturitate.

E practic o schimbare de nume a companiei pentru care lucreaza", sustine Catalina Ochesila, Head of Corporate Communication South-East Europe in cadrul Alcatel-Lucent. Ea a mai precizat ca angajatii nu-si vor pierde locul de munca si nici din valorile salariale, in contractul cu companiile partenere stipulandu-se ca angajatii preluati de la Alcatel-Lucent au un loc de munca garantat pentru o perioada de 18 luni. Este probabil ca transferul angajatilor sa fie efectuat pana in luna ianuarie a anului viitor.

De altfel, si seful Wipro Romania, Vivek Bakshi, spune ca angajatii pe care ii va prelua compania nu vor fi disponibilizati. "Am venit in Romania sa crestem, nu sa concediem oameni. Suntem de doi ani pe piata, iar acum ne extindem la Timisoara", spune Bakshi. Decizia luata de conducerea Alcatel- Lucent Romania ar putea declansa o tendinta in randul companiilor cu foarte multi angajati, care vor dori sa-si reduca din costurile cu personalul prin transferul de forta de munca in statele cu forta de munca ieftina.

"Nu stiu daca va fi un trend la nivel de zona sau de tara, insa Romania incepe sa-si piarda din statutul de tara privilegiata, cu costuri reduse ale fortei de munca", precizeaza Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta HR4U din Timisoara. Specialistii spun ca o companie nu-si reduce doar costurile prin externalizare, ci are acces la servicii mai bune. Exista insa si companii care vor sa-si externalizeze anumite servicii catre companii din zonele cu forta de munca ieftina.

"Ceea ce se intampla la Alcatel este una din mizeriile care se intampla de 20 de ani incoace in statele in care exista un salariu minim garantat de plata, intrucat companiile externalizeaza in zonele in care nu exista astfel de reglementari", sustine Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Taguri: Alcatel, Joburi, Wipro, HP

Ultimele articole

»
»
»