Topul celor mai mari salarii ale executivilor plasati de head-hunteri in acest an

Salariile executivilor de top nu au scazut in anul crizei. Veniturile insa in anumite situatii s-au diminuat, dar nu ca valoare absoluta a bonusurilor acordate de angajatori, ci mai degraba pentru ca targeturile, care in anii trecuti erau depasite cu usurinta de sefii din companii, au devenit in 2009 un fel de "misiuni imposibile". Compania de executive search K.M. Trust & Partners a plasat anul trecut un executiv de top pe un salariu de 10.000 de euro net lunar, in timp ce anul acesta cel mai mare salariu al unui executiv recrutat a fost de 13.300 de euro. Desi la nivelul salariului net cresterea fata de anul trecut este de peste 30%, bonusurile incasate pe aceleasi salarii au scazut simtitor. In cazul prezentat de K.M. Trust & Partners, bonusul din 2008 era de 125%, pentru ca in 2009 sa coboare la 30%.

In consecinta, anul trecut executivul recrutat de compania de executive search avea un bonus anual de 150.000 de euro, iar anul acesta ce va incasa din bonusul a coborat la aproximativ 48.000 de euro. Venitul total al executivului plasat de firma de executive search a fost anul trecut de 22.500 de euro, iar in acest an de 17.300 de euro.

"Bonusurile sunt mai mici, insa in ceea ce priveste salariul fix, nu am sesizat schimbari. In schimb, au scazut pretentiile candidatilor, oamenii sunt mai flexibili si au asteptari mai scazute", spune Radu Manolescu, managing partner al K.M. Trust & Partners.

Pe de alta parte, ideea de cost-saving a devenit un subiect extrem de sensibil in prezent si schimbarea majora la nivelul pietei se reflecta in atitudinea angajatilor si a angajatorilor la masa negocierilor. "Angajatorii sunt mai putin flexibili cand vine vorba de felul in care cheltuiesc banii.

Cum rolurile executive sunt scumpe, angajatorii se gandesc de zece ori inainte sa decida sa recruteze un manager si evita sa iasa din marjele salariale stabilite in buget, cum se intampla in anii trecuti, cand se intampla ca reprezentantii companiilor sa decida sa dea un salariu mai mare sau beneficii mai complexe unui manager decat era prevazut initial", subliniaza Manolescu.

De ce cresc salariile la nivel de top?

Salariul mediu pe economie a franat tot mai abrupt in ultimele luni, avansurile abia acoperind rata inflatiei, iar specialistii estimeaza ca in curand vom vedea rate negative de crestere. Cum se justifica faptul ca salariile executivilor nu numai ca nu au scazut, ba, mai mult, in anumite situatii au si crescut chiar si in conditiile in care economia romaneasca a traversat unul dintre cei mai dificili ani?

"Posturile de top si middle management sunt critice in momentul de fata pentru supravietuirea companiilor. Daca anii trecuti numai sa nu vrei sa vinzi nu vindeai, acum iti trebuie oameni foarte buni, care sa reuseasca sa se descurce in conditii de piata mult mai dificile, ba chiar sa faca si performanta.

Anul trecut vorbeam de pachete totale cuprinse intre 190.000 si 970.000 de lei brut (4.300 - 22.000 de euro - n.red.), care includeau salariul, bonusurile variabile si beneficiile, iar anul acesta vorbim de pachete cuprinse intre 300.000 si 1.400.000 de lei brut (5.900 - 27.700 de euro - n.red.) anul trecut", spune Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul gigantului mondial de consultanta in resurse umane Mercer.

Potrivit studiilor salariale realizare de Mercer in acest an, bonusurile la nivel executiv au ramas la fel, intre 20 si 30% din salariul anual de baza, in conditiile in care anul trecut mergeau pana la 35%. Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei Pedersen & Partners, unul dintre cei mai activi recruiteri in zona de management din real estate, spune ca cel mai mare salariu al unui executiv pe care l-a plasat in acest an a fost de 16.000 de euro net, iar anul trecut suma a fost similara.

"La nivel de middle-management si de specialisti s-au inregistrat scaderi, insa top executivii nu au avut parte de acelasi tratament. Anii trecuti, toti oamenii erau buni si pregatiti, acum companiile fac curatenie si renunta la angajatii mai putin pregatiti pentru a ramane cu cei mai buni oameni", afirma Rasmussen. Pe de alta parte, bonusurile au scazut la nivelul angajarilor noi, spun specialistii in resurse umane, fara sa fi fost luata o decizie formala in companii in acest sens.

"Nu s-a schimbat regula din companie, insa s-au schimbat sumele, pentru ca este cu mult mai greu sa iti atingi targetul sau sa il depasesti cum se intampla anii trecuti, cand cresterea economica impulsiona foarte mult businessurile. Acum valoarea oamenilor este cea care poate sa scoata la suprafata o organizatie", explica Datki.

Cel mai mare salariu lunar al unui executiv de top plasat de Stanton Chase a fost in acest an de 7.000 de euro, venitul aferent acestui salariu fiind de aproape 12.000 de euro si apartinea unui manager din industria alimentara. Anul trecut, salariul cel mai mare pentru care Stanton Chase a recrutat un executiv a fost intr-un fond de investitii si a ajuns la 8.000 de euro, venitul total lunar fiind de 17.000 de euro.

Companiile de executive search incaseaza in general aproximativ 30% din venitul anual al managerilor pe care ii plaseaza. "Nu au scazut salariile, au scazut pretentiile la nivel de pachete si de exit bonusuri cu mentiunea ca sunt putini cei care se aventureaza dintr-o companie in alta. Nu au crescu in schimb salariile, in conditiile in care cresteau astronomic de la an la an. La nivelul bonusurilor, scaderea nu este in cifre absolute, ci mai degraba se vede la nivelul a ceea ce incaseaza executivul in mana la final de an", spune Mihaela Damian, partener al firmei de executive search Stanton Chase.

Salariile mari nu sunt pentru toata lumea

George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata, spune ca in 2008 cel mai mare salariu al unui executiv plasat de firma sa a fost de 21.000 de euro net pe luna, iar anul acesta de 12.000 de euro.

"Este o diferenta enorma acum intre cei care si-au pierdut jobul si sunt in cautarea unuia nou si cei care lucreaza inca si sunt vanati pentru un nou job. Cu cateva exceptii, cei din prima categorie nu prea au de ales si sunt obligati sa accepte conditiile angajatorului. Am vazut multe situatii in ultimul timp in care doi candidati cu profiluri, experiente si senioritate comparabile primeau oferte semnificativ diferite doar pentru ca unul era fara job, iar al doilea nu", explica Butunoiu.

El da exemplul unui candidat care primeste 6.000 de euro, iar celalalt maximum 4.000 de euro, chiar daca al doilea avea si el 6.000 de euro la ultimul job. Criza a schimbat radical regulile pe piata muncii si nu in favoarea candidatilor. "Am avut si candidati care au refuzat 10.000 de euro in urma cu un an si care acum au acceptat 4.000.

De asemenea, sunt destui cei care accepta si joburi mai joase ierarhic decat ultimul pe care l-au avut, situatie extrem de rar intalnita inainte de criza. Altfel spus, daca esti in cautare de job, sansele sa mai vezi salariul pe care il aveai inainte sunt aproape nule. Daca esti vanat, atunci aproape sigur primesti un salariu mai mare", mai spune head-hunter-ul.

In consecinta, discrepantele salariale s-au accentuat in 2009, dupa ce in ultimii 3-4 ani pana la criza asistam la un proces lent de uniformizare a salariilor, o indreptare catre normalitate, daca luam ca referinta situatia din tarile occidentale. "De asemenea, mai scazuse putin si diferenta dintre salariile mici si cele mari, prin cresterea mai rapida a celor mici, si acest lucru era tot o tendinta de normalizare", incheie Butunoiu.

Autor: a