Firmele de soft vor optimizari, nu salarii mai mari

Producatorii de soft anunta ca in acest an vor avea salarii mai mari doar programatorii cu rezultate bune. Pe ceilalti ii asteapta somajul sau reduceri ale veniturilor. Salariile din industria IT&C vor creste in acest an cu 10-15%, sustine Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Software (ANIS) si directorul general al companiei Totalsoft. Potrivit lui Dragan, cresterea se va datora faptului ca firmele vor fi mai "pragmatice" in 2010 si vor da afara oameni, iar cei care vor ramane vor avea mariri de salariu. Anul 2009, care a fost an de criza, s-a incheiat cu o inghetare generalizata in ceea ce priveste salariile, a mai spus seful ANIS.

"Intr-o perioada de criza firmele vor dori sa se dimensioneze la nivelul veniturilor, dar nu prin reduceri de cheltuieli, ci prin reducerea de personal", a declarat Dragan, care a adaugat ca impactul acestor masuri va fi destul de dur, anume va creste somajul. Anul trecut, in industria software locala lucrau aproximativ 60.000 de oameni, iar salariul mediu net pentru un programator era cu un an inainte de 1.000 - 1.100 de euro.

La polul opus, Metodiu Mehmet, director general si proprietar al Fair Value, integrator de solutii SAP, considera ca salariile din industria IT vor scadea in acest an cu 10-20% si ca salariul mediu din industrie va ajunge la 800 de euro. Potrivit lui Mehmet, companiile de pe piata IT vor prefera sa reduca numarul de oameni in functie de importanta acestora pentru firma respectiva, iar cei care vor ramane vor avea salariile inghetate. El a adaugat ca in acest an se vor face angajari in proportie de 20%, in locul celor care vor fi dati afara, dar cu salarii mai mici.

Directorul Fair Value a adaugat ca aceste masuri vor fi luate deoarece pana in 2009, cererea de oameni a fost mai mare decat oferta si de aceea, companiile au ajuns sa angajeze oameni cu salarii foarte mari pe posturi pentru care nu erau calificati.

"Odata cu 2009 si criza financiara, piata a inceput sa se restranga si astfel au inceput primele corectii", sustine Mehmet. Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cu aproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro, iar asta se va datora externalizarii si serviciilor IT, potrivit companiei de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants.

Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al companiei, spunea ca piata va atinge aceasta valoare cu cresteri mai mici de 10% pe soft si servicii si de peste 20% pe segmentul de externalizare. In 2009, estimarile PAC indicau piata de servicii IT la aproximativ 350 de milioane de euro, in scadere cu 5% fata de anul precedent.