Leadership sau arta de a conduce

Definitia "lider"-ului poate pleca de la simplul conducator al unui grup si pana la persoana inventiva, carismatica si perfectionista, capabila sa ofere noi valente termenului de "motivatie" in cadrul structurii sale organizationale. Calitatile de leadership sunt acele atribute care permit unui lider sa obtina rezultate cu si prin ceilalti. Nu este suficient ca un lider sa poata dezvolta obiective si strategii, este nevoie ca el sa ii poata implica pe ceilalti in realizarea acestora. Astfel, asa cum spunea si George Bernard Shaw, "persoanele care avanseaza in viata sunt acelea care cauta circumstantele pe care le vor si, daca nu le gasesc, le creeaza".

Orice strategie, oricat de bine ar fi pusa la punct, suferă mici modificari in timp, fie din cauza unor elemente neluate in calcul initial, fie din motive independente de noi. De aceea se impune revizuirea permanenta a fiecarei strategii si adaptarea la noile conditii impuse, cat si la constrangerile ce apar. Un lider trebuie sa dispuna de maleabilitate, flexibilitate, adaptabilitate si sa detina cunostinte consistente si variate pentru a gasi solutii noi.

In contextul economic, dar si in cel social, relatia dintre leadership, cultura organizationala cat si cea manageriala este una foarte importanta, deoarece liderii de succes contribuie la interrelationarea celor doua culturi, astfel incat vor fi modelate atitudinile manageriale cat si cele ale angajatilor din cadrul unei companii. Liderii trebuie sa se asigure in permanenta ca au creat cadrul propice pentru ca angajatii sa isi poata manifesta abilitatile, dar si sa isi valorifice cunostintele la cele mai ridicate standarde.

Un element-cheie al comportamentului unui lider este comunicarea eficace cu oamenii sai, dar si cunoasterea acestora, iar intelepciunea si puterea confera integritatea necesara adoptarii si respectarii unui sistem de valori etice conform carora isi ghideaza intreaga actiune personala si organizatorica.

Luand in calcul multimea de schimbari care au avut loc in ultimii ani la nivel politic, economic, dar si social, a venit in prim-plan un proces managerial nou, leadership-ul, care se intemeiaza in principal pe spiritul de echipa, dar si prin realizarea cu succes a obiectivelor, mai ales in situatii de criza. Discutam, asadar, despre eficacitate si eficienta, dar si de permanenta gestionare a resurselor umane in acord cu principiile eticii in afaceri, a responsabilitatii sociale si a bunei reputatii.

Performanta se obtine numai prin munca, perseverenta, creativitate si perfectionare continua. Este esential sa gandim ca totdeauna se poate si este loc de mai mult bine si sa actionam in acest sens. Automultumirea duce la stagnare, la plafonare, ceea ce nu numai ca nu este in beneficiul nimanui, ci chiar este in detrimentul tuturor. Este deosebit de important ca, prin exemplul personal, liderul sa poata sa-si ghideze echipa catre incredere in reusita de grup, rigurozitate si eficienta.

Un exemplu foarte important pentru implicarea in sesiuni de leadership si seminarii educationale este Anthony Silard, care prin experienta sa vasta, cat si prin programele de conducere si-a pus amprenta in tari precum Argentina, India sau Romania, pentru crearea unui mediu propice dezvoltarii personale pentru membrii organizatiilor. A participa la un seminar al carui speech-cheie este al lui Anthony Silard presupune ca angajatul sa-si modifice atitudinile si conduita, sa-si dezvolte aptitudinile de lideri, dar si capacitatile si modalitatile de actiune si sa devina astfel adevarati agenti ai schimbarii.

Silard isi propune sa ofere participantilor o experienta inedita, un mix echilibrat de cunostinte insotite de exemplificari din practica zilnica, pentru a-i sprijini si a-i ajuta să inteleaga ceea ce inseamna sa fii un lider autentic, sa comunici eficient si sa iti poti crea o echipa valoroasa.

El prezinta abilitatile care ajuta la construirea relatiilor constructive care, la randul lor, stimuleaza un angajament mai mare fata de imbunatatirea performantei si obtinerea rezultatelor relevante pentru organizatie.

Anthony Silard, prin prezenta sa in cadrul "Business Ethics 360°: Testul de leadership - Cum sa construiesti o organizatie sustenabila" va incerca sa traseze cateva directii importante ale problematicii leadership-ului in Romania, motiv pentru care va invitam sa participati la acest eveniment organizat de Fundatia Post-Privatizare in data de 8 iunie 2010, la Hotel Intercontinental.

Autor: Péter Barta, Fundatia Post Privatizare